Сарбел в България

Гръцката мега-звезда Сарбел ще пристигне в България на 26-ти март, за да представи песента Yassou Mari, с която представи страната си на Евровизия 2007.

Сарбел (цялото му име е Сарбел Михаел) е роден на 14 май 1981 в Лондон. Майка му е ливанка, а баща му – кипърец. Талантът и любовта към гръцката музика наследява именно от баща си, който е певец и бузуки-изпълнител. Той се занимава с музика от 5-годишна възраст, а по-късно учи именно това в колежа.

Интересното е фактът, че въпреки, че живее в Лондон, той успява да съхрани любовта си към гръцкия фолклор. На 21-годишна възраст подписва шестгодишен договор със Сони Гърция. Малко по-късно Сарбел създава и първия си хит – парчето Se Pira Sovara, което е дует с популярната гръцка изпълнителка Ирина Меркури. В много интервюта младият певец споделя, че дължи успеха и популярността си именно на Ирина Меркури, която го представя за първи път пред феновете на съвременната гръцка поп музика.

През 2005 г. излиза и дебютният албум на Сарбел, озаглавен Paraxeno Synesthima. Проектът е изключително успешен и печели златен статус по продажби в Гърция. През миналото лято младият изпълнител издава и своя втори албум, озаглавен Sahara. Той превръща изпълнителя в едно от най-популярните нови имена на гръцката поп сцена и безспорен фаворит на дамите.

Наблюдавайки голямата обич на феновете и растящата популярност на изпълнителя, гръцката телевизия ERT му предлага да се яви на конкурса за гръцка песен на Евровизия 2007. Песента, с която той участва се казва Yassou Maria и е изпълнена на английски език. Автори на музиката са изключително успешните композитори и продуценти Алекс Папаконстантину и Маркус Енгльоф, отговорни за успеха на редица хитове на Елена Папаризу.

На финала на гръцката Евровизия, парчето Yassou Maria и Сарбел са абсолютните фаворити. Останалите двама претенденти да представят южната ни съседка на престижния конкурс са Христос Дантис и дебютантката Тамта. В крайна сметка обаче Сарбел успява да спечели симпатиите на всички и е любимец както на публиката, така и на журито. Той получава 44,5 % от зрителския вот, а журото му дава 17,5 от своите 50 %. По този начин Сарбел единодушно е избран да представя Гърция на финала на Евровизия 2007 в Хелзинки с парчето Yassou Maria.

Сподели в: