Сан Франциско забрани продажбата на пластмасови бутилки за вода

Сан Франциско стана първият град в САЩ, който забрани продажбата на пластмасови бутилки за вода. През следващите четири години ще бъде спряна проджабата на обществени места на пластмасови бутилки, които съдържат 21 унции или по-малко. Възможни са изключения, ако няма адекватен източник на вода. Нарушителите на забраната ще бъдат глобявани до 1000 долара.

Това е смела стъпка към ограничаване на огромното количество отпадъци от пластмасови бутилки, които замърсяват околната среда след добрият пример със забраната на найлонови торбички за еднократна употреба. Тази забрана е по-либерална, сравнена с пълните забрани, които са факт в четиринадесет национални парка и редица университети.

Joshua Аrсе, председател на Комисията по околна среда, коментира, че тази забрана е още една крачка напред към целта за нулеви отпадъци, която градът иска да постигне до 2020 г.

Американската асоциация за напитки, в която влизат Кока Кола и Пепси Кола коментират, че това е погрешен опит на общинските власти да намалят отпадъците в един град, в който има много заводи за рециклиране.

Сподели в: