"Само живот" от най-добрата в кратката проза – Алис Мънро

"Само живот" е сбоник разкази от Алис Мънро (Издателство "Сиела", преводач: Красимир Желязков, Корица: Дамян Дамянов, стр. 320, цена: 17 лв.). Откъс от книата – "Чак до Япония" прочетете тук.

С 14 сборника с разкази за гърба си, 84-годишната Алис Мънро е призната за най-добрия световен автор на кратка проза, за което свидетелства присъдената ѝ Нобелова награда за литература за 2013 г., предшествана и от награда „Букър” за цялостно творчество през 2009. Писателката е роденa на 10 юли 1931 г. в Уингам, Онтарио, а канадската провинция е основният фон на творбите ѝ, наситени с емоционална дълбочина и запомнящи се образи. През 1963 г. заедно с мъжа си отваря книжарницата Munro’s Books, която става известна в Канада и в Съединените Щати, а в началото на нашия век тя води и спечели борба с рака.
При излизането му през 2013 г. Алис Мънро обяви, че „Само живот” е последният сборник, който издава.

Един от най-добрите автори на кратка проза не само на нашето време, а изобщо.
The New York Times Book Review

Мъдър и незабравим, „Само живот” е вълшебен дар – напомняне защо творбите на Алис Мънро ще се помнят дълго.
The Boston Globe

Алис Мънро е такава, каквато е, и сме щастливци, че я имаме. Няма друг автор, който да събира толкова живот по толкова малко страници. Те могат да бъдат четени пак и пак, разкривайки все повече с всеки прочит.
The Miami Herald

Сподели в: