"Самотният запад" е новата пиеса на Модерен театър

"Самотният запад" е пиеса на ирландския драматург Мартин МакДона, която ще бъде представена   премиерно на 26 ноември, четвъртък, 19.30 часа в Модерен театър. Режисьор на постановката е Людмил Тодоров. В ролите ще видите Асен Балтечки, Иван Радоев, Явор Бахаров, Радина Кърджилова.

За пиесата:
Главните герои на "Самотният запад" са двама братя – непредвидими, неморални, диви, смешни и напълно достоверни. За тях едно отцеубийство е по-малко престъпление, отколкото убийството на някое куче. А любимите им вещи – по-ценни от собствения им живот. Двамата живеят, за да се мразят. В техния объркан свят на почти пълни психопати се намесва един по-луд дори  от тях католически свещеник, който успява да докосне и трогне тези закоравели души. И става чудо – в края на пиесата,  за първи път в живота си,  двамата братя сядат на по бира.

За автора:
Все още младият световноизвестен ирландски драматург Мартин МакДона е нестандартен и скандален не само в живота, но и в пиесите си.  Няма друг писател, който може да разкаже една съвременна християнска притча с черния хумор и средствата на Тарантино.

Мартин МакДона е роден в Лондон през 1971 г. Родителите му са ирландци от Голуей, но той и брат му прекарват там само летата си. На 16 г.  МакДона напуска училище, за да пише радиопиеси, които биват отхвърляни. През този период се интересува много от телевизия и кино, а театралния живот в Лондон го отегчава. По-късно признава, че влияние са му оказали филмите на Дейвид Линч, Мартин Скорсезе, Терънс Малики, Куентин Тарантино.

Името на Мартин МакДона става известно през 1996 г., когато първата му пиеса „Кралицата на красотата от Лаийнан” (играна у нас под заглавието „Бившата мис на малкия град” с режисьор проф. Пламен Марков) е поставена в „Аби Театър”, Дъблин, а после се играе в „Роял Корт”, Лондон.

Още с дебюта си МакДона печели множество награди, между които Наградата на критиката, наградата на вестник „Ивнинг Стандърт” за най-обещаващ драматург и четири награди „Тони” за „Кралицата на красотата от Лаийнан” на Бродуей. Следват още две пиеси от трилогията „Конемара”, посветени на живота в отдалечената провинция в графство Голуей, Западна Ирландия – „Череп в Конемара”, мрачна история за смърт и вина и „Самотният запад”, изследваща омразата между двама братя, единият от които е убил баща им.

МакДона продължава заниманието си с тази част на Ирландия и в трилогията за островите Аран, включваща „Сакатият от Инишмаан” (поставена в МГТ „Зад канала” със заглавие „Куцльото от забутаният остров”), „Лейтенантът от Инишмор”  и „Духовете на Иншиър”.

Заради развенчаването на мита за провинциалната ирландска идилия и използването на местния диалект, критиците сравняват стилът му с известните ирландски автори от ХХ век Джон Милингтън Синдж и Шон О`Кейси.
„Пухеният” е първата пиеса на драматурга, чието действие не се развива в земеделска Ирландия. Тя е поставена за първи път от Джон Кроули в Националния Театър, Лондон с премиера на 13 ноември 2003 г.
„Пухеният” донася на МакДона наградата „Лоурънс Оливие” за най-добра нова пиеса през февруари 2004 г.
 
За режисьора:                                                                                      
Людмил Тодоров През 1982 г. завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ в класа на Георги Дюлгеров и Младен Киселов. Бил е член на управителния съвет на БНТ, член на СБФД.  Филмът му "Любовното лято на един льохман" (1990) е носител на голямата награда на фестивала в Торино и на специалната награда на журито в Монтевидео. "Приятелите на Емилия" (1997) пък получава наградата на ФИПРЕССИ в Солун. През 2002 г. "Емигранти" си тръгва с наградата на публиката на международния София Филм Фест. Негови са още "Шивачки", телевизионния "Двама мъже извън града", "Бягащи кучета"

Освен режисьор, Людмил Тодоров е сценарист и писател. Негови са сборника разкази "Да изгубиш Мечо Пух" и романите "Хроника на една любов" и "Хроника на едно пробуждане". 

В театъра режисира "Кой се страхува от Вирджиния Улф"  от Едуард Алби, пиеса, която повече от 3 години е на сцената на "Сълза и смях". Автор е и на театралната пиеса "Великият Гетсби".

Премиера на пиесата "Говори ми" в НАТФИЗ
Мариус Куркински събра "Жените в Народното събрание"
 

Сподели в: