Самотен родител съм

Мия Фароу е бабата на Артур във филма на Люк Бесон.
Незабравимото изпълнение на Мия Фароу в “Rosemary’s Baby” (1968 г.), я прави звезда по целия свят, след което последва нейното дълго сътрудничество с Уди Алън, като негова съпруга и муза за почти десет години. “Артур и Mинимоите” се различава от всички останали филми, в които е участвала актрисата, но не е и първата й съвместна работа с френски режисьор. През 1972 г., тя участва в “Doctor Popaul”, режисиран от Клод Шаброл.

Голяма изненада е, да ви открием в анимационна продукция : какво ви убеди да участвате в този проект?
Три неща : Люк Бесон, Люк Бесон, Люк Бесон! В денят, когато той ме покани на обед, за да говорим за филма, предположих че се среща с много актьори по този повод. Затова, когато той ме пита какво ще хапна, аз отказах, защото не исках той да губи много от времето си, предполагайки, че всеки момент ще пристигнат и другите кандидати. Бях извънредно изненадана и превъзбудена, когато той ме избра за ролята, на този обяд. “Leon: The Professional” е един от моите любими филми, както и “The Messenger: The Story of Joan of Arc”. Чувствах се много близка до неговата вселена и този проект изглеждаше като съвършената възможност да работим заедно. Когато той ми показа снимките на къщата на Артур, аз видях прилика с моята къща в Кънектикът, беше удивително! Почувствах се много близка до образа на бабата, самотния живот, грижите за нейния внук : това са ми познати неща, защото съм самотен родител.

Ние наистина усещаме истинска интимност на екран, между Фреди и вас.
Ние много се сближихме – прекарахме известно време заедно извън снимачната площадка – вечеряхме заедно, разхождахме се по плажовете на Нормандия. Фреди е великолепен актьор и е добра компания. Той притежава добра перспектива на околната среда, и много етика, що се отнася до работата… Сякаш не работех с дете, въпреки че забавните моменти се дължаха именно на възрастта му.

Как бихте описали работата на Люк Бесон?
Има много страни на индивидуалността на Люк Бесон; някои са доста плашещи, и неговото познание за киното е неограничено. Но добротата, която той използва в отношението си към актьорите, ви кара да изглеждате наистина уверени. И аз дори не говоря за идеите, той винаги дава, съживявайки още повече вашия герой. Не знам дали той е режисирал много комедии, но притежава невероятен усет за комедия.

Какво е вашето мнение относно комбинацията между реални кадри и анимация във филма?
Обикновено не съм много привлечена от анимационните филми, затова бях наистина любопитна да видя как ще изглежда, и трябва да призная, че резултатът е магичен : героите изглеждат толкова истински! Не съм много запозната с техническите аспекти; едвам използвам цифрова камера, но не съм изненадана, че човек има нужда от години тежка работа, за да постигне такова чудо.

Сподели в: