"Самота в мрежата" от полския автор Януш Вишневски има премиера на 6 март

За книгата:
"Самота в мрежата" е необикновен роман. Той ни оплита в мрежа от чувства, мисли, догадки, асоциации и хрумвания. Интернет мрежата е само канавата на сюжета с многото си обвързващи клопки, с неочакваните (не)случайни контакти, водещи до колкото извечни, толкова и невъзможни любови.

По силата на изпепеляващите чувства романът е опорна точка за емоционалните ни колебания и съмнения, а по лекотата на прекрачваните граници между реалното и виртуалното, между високото изкуство и солидната наука е съвременен, четивен и задъхан като нашето напрегнато ежедневие, изпълнено с еротика и чувственост, породени от Словото. Самота в мрежата е роман “въпреки”. Въпреки обема от енциклопедични факти и интерпретации и въпреки спиралния си наратив с нанизани мотиви от микросюжети и минитеми. За ерудита и интелектуалеца той е предизвикателство със съдържанието си. За литературоведа той е загадка със структурата и шрифтовете, а чрез тях с авторството на отделните фрагменти през разказите в разказ, през отклоненията от сюжета в името на глобалния сюжет. За лингвиста той е поразителен с преобразяването на електронния диалог в компактен, свързан монолог, безкомпромисно откровен. Въпреки заложените предизвикателства романът е разбираем, осезаем, уютен.

За автора:
Януш Леон Вишневски, роден през 1957 г., е завършил физика, икономика и информатика. Автор е на научни трактати и статии в периодичния печат. Въпреки “софтуерното “ си всекидневие в международна химическа фирма във Франкфурт той е известен автор на множество разкази и романи, сред които Самота в мрежата (2001), е преведен на английски, немски, руски, хърватски, чешки, литовски и албански. Следващите му бестселъри са Повторени съдби (2004), Интимна теория на относителността (2005), Нужни ли са на света мъжете (2007).

Премиерата на книгата е на 6 март от 18:30 ч. в Полския културен център.

Корична цена: 15 лв.
Премиера: 6 март 2009 г.
Издава: ИК Сиела

* * *

Вижте интервюто с Януш Вишневски
Две полски писателки представиха творчеството си
През 2007 се навършиха 150 години от рождението на Джоузеф Конрад

Сподели в: