Самостоятелна изложба "Преминаването" на Недко Солаков в галерия Боргезе в Рим

Българският художник Недко Солаков открива самостоятелна изложба, която ще се проведе в залите на Uccelliera в галерия Боргезе от 20 май до 03 октомври 2010 година.

Заглавието на творбата е Преминаването (Историята на една контрактувана работа). Тази изложба се нарежда до многобройните изяви на Недко Солаков в Италия. Негови произведения са в над 30 музейни и публични колекции в света, сред които са имена като: MoMA в Ню Йорк, Tate Modern в Лондон и Музеят за модерно изкуство във Франкфурт . Недко Солаков е представял свои произведения в рамките на многобройни изложения, включително на 52 Венецианско биенале и на Документа 12 в Касел. Наскоро в галерия Боргезе приключи голяма изложба „Караваджо Бейкън” (Караваджо Бейкън, Галерия Боргезе, Рим, 2 октомври 2009 г. – 24-ти януари 2010).

Уоки – Токи (Караваджо), 2010, 30 x 30 cm

Преминаването (Историята на една контрактувана работа) е размишление върху идеалистичната среща на тези двама големи художници, останали в историята на изкуството. Проектът на Недко Солаков е резултат от серия от събития, които съпътстват художника от момента на възлагането до публичното представяне на произведението. С други думи, това е историята за това как е трябвало да случи тази работа и как не се е случила. Това е една лична история за пътя на едно произведение, за всичко, което се случва с художника, докато работи върху него от самото начало. Инсталацията е съставена от картини, поставени върху стативи на художник, разположени от двете страни на Uccelliera (Птичарник).

Характерно за стила на Недко Солаков е използването на остър език, който винаги изглежда, сякаш поставя на изпитание зрителя, за да предизвика неговата/ нейната реакция към произведението, към изложбеното пространство; за да го/ я накара да търси смисъла на изкуството. От 80-те години насам Недко Солаков е изградил директен и често ироничен художествен език. Както в мащабните инсталации, така и в рисунките, художникът разказва истории и случки, отражения на детайли от съвременния живот; приказки за същността на противоречията в съществуването.

Преминаването (Историята на една контрактувана работа) се случва след покана от Галерия Боргезе, фондация MAXXI и UniCredit & Art ( част от Уникредит груп) към българския художник. В последните четири години те канят по един международен художник в рамките на своя проект, който реализира своя самостоятелна изложба. Тази година това е Недко Солаков.

От началото на 90-те години Недко Солаков излага основно в Европа и Америка. Участвал е: в Аперто’93, както и в 48, 49, 50 и 52 издание на биеналето във Венеция; в третото, четвъртото и девето биенале в Истанбул; в биеналето в Сао Паоло през 1994; в Манифеста 1 в Ротердам; във второто и четвърто биенале в Кванджу, Южна Корея; в петото Лионско биенале; във второто биенале в Москва; в Документа 12; в 16 биенале в Сидни; в биеналето в Ню Орлеънс. Последните му самостоятелни изложби са в Neuer Berliner Kunstverein, Берлин; Museu do Chiado, Лисабон, Stichting De Appel, Амстердам и CCA Kitakyushu, Япония, в Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Мадрид; The Israel Museum, Йерусалим; Centre d’Art Santa Monica, Барселона, Kunsthaus Zurich, Софийска градска художествена галерия, Casino Luxembourg and Rooseum Center for Contemporary Art, Малмьо, Швеция. Сред последните му работи (в периода 2008-2009 г.) е „Emotions”, самостоятелен проект, който е бил излаган в Kunstmuseum Bonn, Kunstmuseum St. Gallen, and Mathildenhoehe, Darmstadt. Преди настоящата изложба Недко Солаков е имал самостоятелни изложби в Ikon Gallery, Бирмигам; S.M.A.K., Ghent and Fundação de Serralves, Порто.

Сподели в: