Самостоятелна изложба на Марко Джерби

Културните територии на „Прекрасната страна”

На 4 юни от 18.00 часа в изложбената зала на Столична Библиотека ще се състои откриването на самостоятелната изложба на Марко Джерби. Експозицията е предложение на Италианския културен институт в рамките на Италианския Фестивал 2012, в синхрон с водещата културна тема на годината „Културни територии на Италия”. Експозицията ще бъде придружена от симпатичен каталог, който да придаде нужното значение на работата на художника. Изложбата ще може да се разгледа до 15 юни.

Ще бъдат изложени колажите на оригиналния флорентински автор от последните пет години. Те са част от художествения цикъл „Картите на Италия”. В тях присъстват неореализъм, визуална поезия, италиански поп арт, чудноватия и театрален начин на разказване на Фелини. Настоятелността, цитирането и графичният вкус, с който са предложени, им придават изключително достойнство на оригинални и лични творби.

За плаката бе избрано едно ключово за изложбата изображение, което се намира и на корицата на каталога, а именно „Да се изгубиш в една усмивка (Ангели и Демони)”, акрил и колаж върху картон от 2011 г.

Изложбата е организирана съвместно със Столична Библиотека и с участието на инициативата „София – кандидат за Европейска столица на културата 2019”.

„Идеята на изложбата е да подчертае творчеството на съвременните италиански автори и да хване най-скритите аспекти на италианската култура, подчертани с ирония в произведенията на Марко Джерби”, казва Директора на Института, г-жа Анна Амендоладжине.

Марко Джерби е роден 1966 г. във Флоренция, но живее и твори в Словакия, гр. Свети Юр. Изследовател на класическите науки, от края на 80-те влиза в контакт с новите художествени действителности в Италия, както и в чужбина. Първата си изложба той прави през 1995 г. В нея той представя творби, реализирани с техника, основаваща се на използването на печатарски мастила и вдъхновена от художествените движения в Тоскана през 60-те. Запознава се с Роберто Малкуори във Флоренция, а после се свързва и с главните действащи лица на „визуалната поезия”. Между 2005 г. и 2012 г. той прави многобройни самостоятелни, както и колективни изложби в Италия и чужбина. Наскоро бе селекциониран за биеналето в Ню Йорк 2012/2013.

Още на Kafene.bg:

"Живописни усещания" – изложба на майстори от Пловдивската художествена школа

Teлефонната палата в София сe превръща в компютърна клавиатура

Сподели в: