Салонът за музика и рефлексии започва четвъртия си сезон с електроакустична музика

Салон за музика и рефлексии започва своя четвърти сезон с подсказаната още през декември 2007 тема и поема риска да остане без публика до края на сезона след това, което смята да причини на гостите си!

За електронна и електроакустична музика напоследък се заговори учудващо често, все от позициите на констатиращия академизъм и на неизлечимия позитивизъм на част от занимаващите се с подобна музика. Салонът ще „говори” и „звучи” изцяло в стилистиката и идеите на истинските и малко известни у нас „първи” на електроакустичната музика – с акцент върху френските композитори Шефер, Анри, Ферари, Бейл, Пармежиани. Не крием претенциите си да подредим хаоса от понятия, нароени от самите автори: акузматична, конкретна, анекдотична музики, музикална фотография, звукова инсталация и колаж и др., но ако не успеем – остава ни удоволствието от играта с тях. Струва си да опитаме да превъзмогнем пренаситените си и закърнели поради съвременността сетива и да въобразим девствеността им на прага на проникването в/от звукови обекти и пространства на непознатите някога електроакустични вселени.

Специален гост на Салона ще бъде композиторът Михаил Големинов, в ролята на „конструктор” на звукова инсталация, в част от която може да се превърне всеки гост на Салона.

Съвместените в едно пространство Салон за музика и рефлексии и изложба от стъклопластики на Константин Вълчев, ще предложат на гостите поредния удачен аналог в изкуствата. За да не изневерим на себе си, предлагаме и алтернатива, визуализирайки част от музикалните творби с фотоси на съвременници на композиторите.

Салон за музика и рефлексии с Илия Граматиков и Николай Колев:
Електроакустична музика
Датата: 24 октомври (петък) 2008 г.
Мястото: арт център Алтера, ИНТЕРПРЕД, бул. Драган Цанков 36
Начало: 18:30 часа.
Вход: 4/2 лв.

Сподели в: