,,Рaдар” среща джаз, класика, електронна музика и видео във Варна

От 17 до 23 август във Варна ще се състои новият музикален фестивал ,,Рaдар”. Локациите са популярни клубове в града. В програмата са планирани: 6 концерта и 4 уъркшопа, в които ще вземат участие 18 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Холандия.

„Нашият ,,Рaдар” засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство, търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници, търси иновациите и ползва новите технологии. Надяваме се публикатадаприемеплатформата на фестивала като пространство за зареждаща неочаквана среща с една нова естетика.“ – споделя директорът на фестивала Светлозара Христова.

„Искаме публиката да усети музиката по нов начин. Следваме европейската и световна тенденция, спрямо която границата между изкуствата става все по неуловима, което открива нови изразни средства за артистите.“ – допълва артистичният директор на фестивала, пианистът, композитор и продуцент Димитър Бодуров, който работи в Холандия и е разпознаваем от европейската джаз сцена.

Предизвикателство ще очаква всеки, който дойде с таблет или смартфон, още на първата от фестивалните вечери –  на 17 август в Хоризонт. Тогава Tin Men and the Telephone от Холандия, ще представят един динамичен джаз-концерт с видео и интерактивно приложение за мобилни устройства. Участват Тони Роу – пиано, електроника, видео, Лукас Долс – контрабас и Боби Петров – барабани.

На фестивала ще гостува и култовото британско електронно дуо Plaid на 19 август в Хоризонт. Анди Търнър и Ед Хендли, работили със световни артисти като Бьорк и Лондонската симфониета, ще представят своя десети албум ,,Reachy Prints”, който утвърждава позициите на групата на авангардната сцена на електронната ъндърграунд музика.

Още двама британски артисти са в програмата на ,,Рaдар” – Уил Дута – пиано и електроника, и Дан Томбс – видео в реално време. Те ще съчетаят пиеси от Клод Дебюси и Ерик Сати с електроника и визуализация.

Българският проект на 18 август, отново в Хоризонт, е Jazztory и разказва в звук и картина историята на джаз иконата на миналия век Били Холидей. В ролята й ще влезе певицата Андрония Попова. Участват още Димитър Льолев, саксофон, Георги Дончев – контрабас, Димитър Бодуров – пиано и Боби Петров – барабани.

На 21 август е Ufon!x, който ще смеси електро-акустичен амбиент с видео арт. Ще го видим в Кубо с участието на Moodix – програмиране, семплиране и ефекти, Нейко Бодуров,тромпет, Роел Холандер, саксофони, и VJ Synth, видео в реално време и мапинг. Проект, който превежда музиката на езика на цветовете.

На 22 август е Neofobic – българо-германска колаборация на Димитър Бодуров и Йенс Дюпе с немския видео артист Свен Хане, базиран на свободни импровизации със сеплиране на живо. Neofobic е първата колаборация, продуцирана от,,Рaдар”.

Създателите на ,,Рaдар” признават, че се радват на изнанедващ интерес към формата на фестивала, както и на подкрепа от хора и организации с любопитство към смелите и иновативни идеи.Екипът на фестивала гледа с оптимизъм към започващото първо издание и е убеден, че чрез него се открива нова ниша в артистичното поле на Варна.

Сподели в: