"Руският съсед" от Михаил Вешим

Формат: 60/90/16
Обем: 256 с.
Цена: 12 лв.
ISBN: 978-954-28-1322-4
Излиза: 28 май 2013 г.

Откакто е научил буквите на клавиатурата, Михаил Вешим не е спирал да ги натиска. От натиснатите милиони букви са се получили хиляди фейлетони, стотици разкази и петнайсетина книги. Най-популярни сред читателите са двата му романа „Английският съсед“ и „Нашингтон“, които сам авторът определя не като „пост” или „постно-модерни“, а просто като смешни. „Руският съсед“ е третият му роман, написан в същия несериозен стил.

Както в „Английският съсед”, и тук действието се развива в едно българско село. Селото този път е Ново Плодородно, където обитателите са хем обикновени, хем странни… Сред тях има всякакви – гяволи и балъци, хитреци и ахмаци, но всички са единни, че не в труда, а в далаверата е формулата на успеха. Затова не работят земята си, а гледат да се „изработят” един друг в играта „Монополи“ – единственото им делово занимание. Като истински брокери купуват и продават имоти на „Пикадили“ и „Риджънт стрийт“, приватизират лондонските жп гари, строят хотели или попадат в затвора.
Един ден в Ново Плодородно пристига чужденец – Виталий Баранов. Не за да си купи къща, а цялото село… и да го управлява – с твърда ръка и с „мягкий знак“. Ще се събуди ли гражданското общество в заспалото село? И когато мъжете се държат като баби, ще проявят ли бабите мъжество?
На места сюжетът на романа напомня за действителни случки и събития, но всяка прилика е абсолютно случайна. „Така се получава, защото животът пише романите, а аз само натискам буквите на клавиатурата“ – ще ви каже писателят Михаил Вешим, ако седнете с него на чаша бира.

Сподели в: