Руският писател Юрий Поляков представя в България книгата си "Замислих бягство аз…"

Големият руски писател Юрий Поляков гостува в България по повод издаването на книгата му “Замислих бягство аз…”, издание на ИК “Жанет 45”. Довечера от 18 часа в камерната зала на Народния театър “Иван Вазов” е срещата му със софийската публика. На 14 юни 2008 г. творбата му ще бъде представена в Пловдив – от 18:30 часа в Балабановата къща, а на 17 юни 2008 г. във Варна – от 18:30 часа в концертното студио на Радио Варна.

“Замислих бягство аз…”, преведен на български език от Нели Христова, е роман-епопея, който само седем години след написването му (1999 г.) вече е обявен за съвременна класика. Защо? Защото побира в себе си историята на днешна Русия, на семейството, на отделната личност. В него преплитането на личните драми се разиграва на широк исторически фон – от брежневската епоха през перестройката, та до днес, но не с досадна “тежкарска” сериозност, а с един удивителен и завладяващ ироничен хумор, който придава непотворимо очарование на тази въздействаща и динамична трагикомедия за излишните хора от края на ХХ век.

Ето какво сподели авторът пред журналисти у нас: “За мен като човек, който обича родината си и който се грижи за репутацията й по света, е много важно всички да научат какво се е случило. Моята основна задача на писател е – да разкажа истината за съветския период.
Романът е многопластов. Има много сюжетни линии и различни човешки съдби. Има и пламенни герои, които се опитват да променят живота си…
През 70-те години се появиха страшно много хора, които не бяха способни да взимат решения. И според мен СССР рухна, защото броят на такива хора в страната надхвърли критична маса. Романът е посветен именно на тях”.

Юрий Поляков е роден на 12 ноември 1954 г. в Москва. През 1976 г. завършва Московския педагогически институт. Служи в съветската армия в ГДР. Известно време преподава руски език и литература и работи като инструктор в Районен комитет на комсомола. От 1979 до 1986 г. е редактор във вестник  “Московски литератор”, а от 1981 г. и негов главен  редактор. От 2001 г. е главен редактор на вестник “Литературная газета”. Той е също прозаик, публицист, поет и драматург. Негови пиеси се поставят в театрите в Русия и други държави. В момента в Москва се играят шест негови пиеси.

Сподели в: