Руският народен хор "Пятницки" ще изнесе концерт в НДК

Световноизвестният Държавен академичен руски народен хор "Пятницки”, известен като "гласът на Русия”  и Празничен мъжки хор на Новоспаския манастир  ще изнесат  гала концерт на 6 декември 2008 г. от 19 часа в зала 1 в НДК. Събитието е под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и е с вход свободен.

Почитателите на руския фолклор ще имат възможност да чуят най-хубавите изпълнения на хора с близо 100-годишна история, създаден от Митрофан Ефимович Пятницки през 1910 година. От 1927-ма ансамбълът носи неговото име. Пятницки е етнограф, събрал и записал повече от 400 руски народни песни, главно от Воронежка област, публикувани в различни сборници. Неговата колекция от народни инструменти и костюми е собственост на Руския народен хор. Първите хористи са непрофесионални актьори, които представят своеобразен "самодеен театър за песни” , като осъществяват "тиха революция” в културната история на Русия. Народните песни за първи път са изпълнявани  професионално.
 
Хор "Пятницки” съхранява историческата памет и създава свой индивидуален стил. Съвременните артисти са свободни по дух хора. От тях блика неудържима емоция и жизнерадост. След трудния период през 90-те години на миналия век Държавният академичен руски народен хор "Пятницки” е отново в подем. И танцовата и хоровата му група са възпитаници на школата към ансамбъла, която приема деца за обучение от 13-14 годишна възраст веднъж на три години. 

Хор "Пятницки” се представя по целия свят – в Европа, Китай, Япония. Но основната му мисия е да концертира главно в Русия, често с благотворителна цел. Стремежът е да се съхранят символите на вековната руска култура с тяхната чистота и дълбока духовност.

Сподели в: