Руска постановка на "Полковникът – птица" се играе в Народния театър

Известната постановка "Полковникът – птица" от Христо Бойчев ще гостува на Народен театър "Иван Вазов". Художествен ръководител на постановката е Вячеслав Гвоздков.

Академичният драматичен театър „МАКСИМ ГОРКИ” – гр. Самара, Русия ще гостува на Народния театър „Иван Вазов” на 8 май на голяма сцена. Руският театър ще представи своя вариант на най-играната по света съвременна българска пиеса „Полковникът – птица” от Христо Бойчев.

За „Полковникът – птица”
В световноизвестната пиеса на българския драматург Христо Бойчев мащабно е обрисуван моделът на съвременния свят изпълнен с множеството горещи точки, военни действия и безкрайни войни. Но войната тук не само осакатява, а и лекува.
В забравена от Бога психиатрична клиника, някъде на границата между две балкански държави пристига нов лекар и се оказва лице в лице с необходимостта да лекува и  да поддържа човешкия дух и състояние на местните пациенти. Както и в знаменития роман на Кен Киси пациентите се оказват по-благородни от здравите, а главният романтик сред тях е местият „индианец” – руски полковник, загубил  цялото си семейство в последната война на Балканите, съхранил мълчание много години. Полковникът ще проговори и ще създаде от компанията разнолики болни военен взвод, готов ако е необходимо да се обяви за структура на НАТО и да тръгне на Запад. В спектакъла на Вячеслав Гвоздков, функционално и мощно оформен от Александр Орлов, превръщането на психично болните във войници се случва под звуците на динамичния армейски шлагер но групата „Status Quo".

Постановката ще се играе на 8 май (петък) 2009г. от 19.00 часа. Спектакълът е номиниран за най-престижната театрална награда на Русия – „Златна маска 2009” в три категории:          
•най-добър спектакъл
•най-добър режисьор – Вячеслав Гвоздков
•най-добра женска роля – Роза Хайруллина

Действащи лица и изпълнители:

Докторът: Олег Белов, Денис Евневич
Фетисов: Владимир Борисов
Хачо: Федор Степаненко, Александр Марушев
Матей: Владимир Сухов, Дмитрий Зенчев
Пепа: Роза Хайруллина (актриса от театър "Самарт"), Евгения Аржаева
Киро: Виталий Жигалин, Федор Греков
Давуд: Артур Ягубов, Георгий Кузубов
Чаушеску: Юрий Машкин

Сподели в: