Руската Агата Кристи в България

Авторката ще представи сама първите си романи, излизащи на български.
От 16 до 20 юли писателката ще направи литературно минитурне в страната – ще има премиери и срещи с читателите в книжарници “Хеликон” в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Благоевград. Премиерата в София е на 16 юли от 18 ч. в книжарница “Хеликон-Витоша”.

Действието на “Игри с тъмното минало” се развива в Созопол.

Определяна като “руската Агата Кристи”, Анна Данилова е авторка на 40 криминални романа. Още първият от тях – “Когато ме нямаше”, й осигурява дългогодишен договор с най-голямото руско издателство. Сега тя е един от най-продаваните му автори.
Има едновременно музикално и литературно образование. В Консерваторията е завършила теория на музиката и пиано, а в Литературния институт “Максим Горки” – литература.
Книгите й се преиздават постоянно, а критиците я наричат “кралицата на психологическата интрига” и “руската Агата Кристи”.
Пътува много извън Русия. Няколко месеца може да бъде в Германия, после в Турция или България. Възприема се като гражданин на света. По думите й неин дом може да стане всяко едно място, стига да има електрически контакт, в който да включи лаптопа си. Пленена от българина Юлиян, писателката вече обмисля идеята да потърси спокойствие сред красивата природа на България, където да се усамоти и да пише следващите си книги.
Място на действие в романа й “Игри с тъмното минало” е българският град Созопол, където рускиня среща своя позната, смятана за убита, а не след дълго умира руски турист. Главната героиня трябва да разгадае сложната плетеница от престъпления, в които се оказва замесена и самата тя.
Романът е написан през есента на 2005 г., когато Анна Данилова е била на почивка в Созопол. Казали й, че това е тих, приказен град, същински музей. “Направи ми колосално впечатление. В този град усещаш мистика на всяка крачка – шумът на морето, мъглата, свечеряването, тъмнината. Сякаш е подготвен като декор за заснемането на мистичен трилър. Но най-силно впечатление ми направиха некролозите, които са разлепени навсякъде. Разхождаш се и от тези некролози те гледат сякаш живи хора. Тогава ми се стори, че видях моя съседка, която изчезна преди време безследно и от милицията решиха, че може и да е убита. И това беше подтикът да напиша романа “Игри с тъмното минало” – разказва писателката.
За по-малко от две години романът вече е претърпял в Русия няколко издания. Той ще бъде издаден от издателска къща “Персей” в един том заедно с друг популярен роман на Анна Данилова – “Дамата от Амстердам”.

Сподели в: