Румънски диригент ще дирижира Софийската филхармония

Харизматичен и разкрепостен музикант, за който няма бариери в музиката и който обича еднакво класика и Pink Floyd – това е  румънският диригент Тибериу Соаре.

На 20 февруари от 19.00 часа в зала „България”  той ще дирижира виртуозните музиканти от Софийска филхармония, които за пореден път показаха своя професионализъм, и с брилятното си изпълнение допринесоха за уникалния блясък на гала концерта с великия тенор Пласидо Доминго.
 Програмата включва произведения на  Джордже Енеску, Жорж Бизе,Рихард Щраус – 150 години от рождението на композитора.

Главният диригент на Оркестъра и хора на Румънското Радио ТИБЕРИУ СОАРЕ  започва своята кариера през 1999 и веднага спечелва високата оценка на публиката и критиката.  Дирижирал е редица симфонични и оперни оркестри из цяла Румъния, както и в Швеция, Израел, Китай, Германия и Швейцария. През 2010 дирижира представителния ансамбъл на Румъния на Световното изложение в Шанхай. Отново гостува в Китай през 2013 с Националния оркестър на Румънското радио на Международния музикален фестивал „Шанхайска пролет”. С този оркестър гастролира и на фестивалите „Варненско лято” – 2011 и „Дни на класиката в Балчик” – 2013.

Роден в Букурещ, Тибериу Соаре завършва Националния университет за музика в Букурещ, след което участва в различни майсторски класове по дирижиране и композиция. От 2002 до 2006 преподава в Националния университет за музика в Букурещ. Между 2005 -2013 се изявява в различни оперни постановки и се утвърждава като един от най-активните и успешни диригенти на Букурещката национална опера през този период. 
През септември 2010 е дебютът му с Лондонския филхармоничен оркестър, със солист сопраното Анжела Георгиу.  Отново с тази солистка през 2013 гостува в Royal Festival Hall в Лондон с Кралския филхармоничен оркестър, Мюнхенската филхармония, Сметановата зала в Прага, Opera Royal de Versailles в Париж и Konzerthaus във Виена.
Под неговата палка Филхармонията на Зюдвестфал свири в Есен, а Филхармония „Джордже Енеску” гостува в Мускат (Оман).
Тибериу Соаре е носител на няколко награди, сред които наградата на критиката през 2003 за проекта „Травиата –  150 години” и наградата на Съюза на румънските артисти през 2011 за премиерата на операта „Едип” на Джордже Енеску в Букурещката национална опера, представена на международния фестивал „Джордже Енеску”.

Младата флейтиска, Гергана Иванова (родена в София, 1984), която от 2010 е артист-оркестрант в състава на Софийската филхармония, започва на 6-годишна възраст да свири на пиано, а три години по-късно – на флейта. През 2002 завършва НМУ ”Любомир Пипков”, след което следва в НМА ”Проф. Панчо Владигеров” в класа по флейта на проф. Георги Спасов и завършва през 2007 със степен магистър. Участвала е в майсторски класове на Ашли Соломон, Георги Спасов, Андраш Адорян, Патрик Галоа, Филип Бернолд, Робърт Уин, Волфганг и Матиас Шулц.
Изнася редица концерти като солист и камерен изпълнител в залите на Съюза на българските композитори, Руския културно-информационен център, НДК, Камерна зала ”България” и др. Участва във фестивалите ”Варненско лято”, ”Софийско лято”, ”Нова българска музика”. Била е солистка на Академичния симфоничен оркестър, Нов симфоничен оркестър и Шуменска Филхармония.
Носителка е на награди от национални и международни конкурси –
Х Международен конкурс ”Таланти, надежди, майстори” – Добрич-Албена (2005), ”Франц Шуберт” – Русе (2005), Академичен конкурс ”Никола Стефанов” (2004), І-ви Международен конкурс ”Млади виртуози” (2004), Националния конкурс ”Светослав Обретенов” –Провадия (2004), Международна лятна академия ”Прага-Виена-Будапеща” – конкурс ”Бохуслав Мартину” (2004), Международен конкурс ”Музиката и Земята” (2003, 2004), V Международен конкурс ”Млади музикални дарования” (2002), Национален конкурс (с международно участие) за духови инструменти ”Класика и съвременност” – Стара Загора (2002) и др.
Била е солист-водач в състава на Младежка филхармония – София (1998-2003), от 2005 – солист-водач в състава на Нов симфоничен оркестър.

Програма:   Джордже Енеску – Рапсодия  No 1
                       Жорж Бизе / Франсоа Борн – Фантазия “Кармен “за флейта и оркестър
                        Рихард Щраус – Симфонична поема “Така каза Заратустра”
                        /150 години от рождението на композитора/
                        Диригент: ТИБЕРИУ СОАРЕ, Румъния
                        Солист: ГЕРГАНА ИВАНОВА, флейта

Билети на касата на Софийска филхармония, както и в мрежата на TICKET PLUS.

Сподели в: