Румен Пайташев: Мачът между Левски и ЦСКА е емблемата на българския футбол

Популярният футболен коментатор Румен Пайташев е автор на 13 книги за футбола, включително и на три световни футболни енциклопедии. Първата му книга “Звезди на футбола” е публикувана през 1994 г.
Отразявал е 5 европейски и 5 световни първенства по футбол, както и 6 турнира Копа Америка. Има над 150 лични интервюта с най-големите имена във футбола, начело с Краля Пеле.
Последната му книга “Вечното дерби: Левски – ЦСКА” е вече на книжния пазар.
По този повод Румен Пайташев даде интервю специално за kafene.bg.

Защо реши да напишеш книга за вечното дерби?

По принцип имам много идеи за писане на книги. Тази идея отдавна зрееше у мен. За първи път в България се появява пълната история на вечното дерби от първия до последния мач, без този, който се игра през месец май т.г.

С какво е специфично това дерби?

Въпреки превратностите на времето този мач е емблемата на българския клубен футбол в последните шест десетилетия. В него са съсредоточени най-много емоции и то си остава най-притегателния магнит за запалянковците.

На теб коя среща между двата отбора ти е направила най-силно впечатление?

Не един мач ми е направил най-силно впечатление. Безспорно, изпъкват двубоите, в които са налице най-внушителните резултати. Победите на Левски със 7:2 (1968 г.) , 7:1 (1994 г.) и 5:0 (1998 г.), както и победите на ЦСКА с 5:0 (1989 г.) и 4:1 (1988 г.).

Кои са най-интересните футболисти в двата отбора?

И в двата отбора винаги са играли големи футболисти. В Левски това са Георги Аспарухов – Гунди, Георги Соколов, Сашо Костов, Наско Сираков, Божидар Искренов и др. А в ЦСКА са Иван Колев, Димитър Якимов, Димитър Пенев, Христо Стоичков, Георги Велинов и много други.

Според теб имат ли европейско самочувствие играчите на ЦСКА и Левски?
Ако се базирам на успехите в европейските турнири, играчите на ЦСКА почти винаги са изпъквали с по-голямо самочувствие на европейската сцена. Затова и успехите на ЦСКА в Европа са по-големи, имайки предвид дори само трите полуфинала през 1967 г., 1982 г. и 1989 г.

Кои любопитни факти от дерби срещи между ЦСКА и Левски са интересни, а не са широко популярни?

На един мач през 1964 г. Сашо Костов от Левски остана сам пред празната врата на ЦСКА, но улучи страничния стълб. По време на мача, завършил 7:2 (през 1968 г.) при 6:1 Сашо Костов “изпраща” Цецо Атанасов до Армията да донесе таблото, тъй като вече няма място къде да се пишат головете.
Когато през 1987 г. Стоичков вкара победния гол, донесъл шампионската титла, той си събу обувката и я показа гордо на червените фенове.

Кое поколение футболисти е имало най-интересни двубои?
Най-интересните двубои са били между Гунди и Димитър Пенев, Георги Денев и Иван Стоянов, Георги Соколов и Манол Манолов – Симолията.

Кои са най-успешните треньори на ЦСКА и Левски?

Най-успешният треньор е Крум Милев от ЦСКА, който има 12 шампионски титли. Докато в Левски това са Васил Методиев, Кръстю Чакъров и др.

Стоичков или Гунди? Кой е по-добрият футболист?

Въпреки изкуствено създадения спор като футболист Георги Аспарухов превъзхожда многократно Стоичков, докато Стоичков си остава най-успелият български футболист.

Двубоят между ЦСКА и Левски се пренася и на трибуните. Как ще коментираш поведението на най-върлите запалянковци на двата отбора?
Тъй като ултрасите са изолирани в отделни сектори, създават се буферни зони и мерките за сигурност са изключителни. За съжаление, хулиганските сцени са повсеместно явление и, въпреки апелите, проблемът едва ли скоро ще бъде решен.

Какво ще пожелаеш на читателите на kafene.bg?
Пожелавам им здраве, повече положителни емоции и да наблюдават повече атрактивни дербита между Левски и ЦСКА!

bulfut.com

Сподели в: