Румен Михайлов в галерия Актив арт

На 22 ноември 2007 г. от 18.30 часа в галерия “Актив Арт” (гр. Варна, ул.” Дунав” 5) се открива изложбата скулптура и живопис на Румен Михайлов – "Вертикални разсъждения".

Румен Михайлов за първи път ще гостува със самостоятелна изява в галерия “Актив Арт” независимо, че е в десятката на най-предпочитаните автори. Негови произведения неизменно присъстват във всички сборни тематични изложби, които галерията представя. Имайки предвид трайните му творчески изяви във Варна, той е поканен за участие по повод инициативата  “Автопортрети на Варненските художници” колекция 2006 г –скулптура.

Автор с наложен свой почерк, търсещ в творбите си предизвикателството на израза и своята философски обобщена гледна точка, визирайки общочовешките ценности и кумири. Убедителен и мощен в монументалните си творби, изящен и деликатен в малката пластика Румен Михайлов е неподражаем артист. Неговият творчески усет търси ракурси през които металът с лекота изразява посланието, формата гали естетическата струна, а внушението е заковаващо категорично. Това неуловимо равновесие и хармонична обвързаност той с успех постига и в живописните си творби. 

В словото си при откриване на изложбата му в град Пловдив неговият приятел писателят Атанас Радойнов споделя: “Той е известно име в националното ни изобразително изкуство. Стилът – това е човекът. Пастелният характер, финната духовна нагласа, постоянството в естетическите предпочитания определят творческия манталитет на художника. Неговите живописни платна “сглобяват” пространството около един епицентър от светлина, от някакъв на пръв поглед обикновен знак – кораб, египетска пирамида, хвърчило, кон, птица. Цветовите стойности са свободно композирани в различни пресичащи се проекции около знака и те колкото “говорят” за подтекста му, толкова “освобождават” от конкретност. Колоритното богатство, гравитиращо артистично около епицентъра е организирано от ярко усещане за баланс на изобразителните елементи в пространството.

Румен Михайлов е роден е на 10 октомври 1956 г. в Шумен. През 1981г. завършва Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“, специалност скулптура. Работи в областта на малката пластика и монументалната скулптура, на живопистта, рисунката и акварела. Има многобройни самостоятелни изложби в България и чужбина. Носител е на наградата на Шумен за изобразително изкуство и скулптура. Член на Ротари клуб Шумен.

Сподели в: