Румба Афисионадо носят средиземноморския дух на страстна Испания

На 20-ти април от 21 часа Румба Афисионадо ще ви пренесат в средиземноморския дух на страстна Испания, дори още с първия акорд на своите китари в Студио 5!

Румба Афисионадо е ново явление на българската музикална сцена. С появата си Румба Афисионадо запълват културна ниша, която е изключително близка до българския темперамент, а именно испанската музика. В основата на настоящия състав на групата е известният китарист Кристо, който получава музикалното си образование в „Моцартеум” (Австрия) в класа на аржентинката Мария Изабел Сийверс. В България Кристо се свързва с двама талантливи китаристи – Симеон и Цветан. Така, през лятото на 2009-та година се ражда Румба Афисионадо. По-късно към състава се присъединяват и други опитни музиканти – Бъни – кахон, Любо – перкусии, Алекс – бас китара, както и магнетичната Елена, която завладява публиката със стихията на фламенко танците. През лятото на 2010 г. е първото турне на Румба Афисионадо.

Групата бързо набира популярност и освен успешните си клубни участия, е в основата на значими културни събития като София Филм Фест.

На концерта си, Румба Афисионадо ще представят своят дългогодишен приятел Сани, който е един от най-популярните фламенко и латино перкусионисти в Европа.

Специален гост на групата ще бъде Ирения Васкес от Куба, която ще нагорещи страстите докрай, с автентичния си глас и излъчване.

Изживейте магията на фламенкото с Кристо & Румба Афисионадо!

И още:

Alexandroff Ragtime Band
На 19-ти април от 22 часа на сцената ще гостуват големите Alexandroff Ragtime Band (ARB).  Бендът е създаден през лятото на 1986 г. от Румен “Fats” Александров (банджо). Първата му сценична изява е през април 1987 г. като част от програмата на Националната младежка джаз сцена в Пловдив. ARB обединява кръг от софийски музиканти с подчертан интерес към традиционния джаз – рагтайм, блус, диксиленд. Основан като трио –  кларинет, банджо и туба, за различни ангажименти бендът включва пиано, тромпет, тромбон, саксофон. Единственото ненарушимо правило е отсъствието на ударни инструменти.

Вкусът на живота” с Васа Ганчева и Недялко Йорданов
21.04.2011 г. – 19 часа

Песен за доброто
Когато си беден, когато си слаб,
когато трепериш за късчето хляб,
когато отвсякъде, кой както свари,
препъва те с крак и ти удря шамари –
недей се отчайва, недей се навежда,
не си позволявай да губиш надежда!
Защото макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава доброто.

Какво е охолство, какво са пари
пред светлата участ да бъдем добри!
Когато в сърцето ти гняв се надига,
кажи си наум кротко думата "стига!"
и вярвай, че пак ще спечели двубоя
със лошите мисли усмивката твоя.
Защото макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава доброто!
Автор: Недялко Йорданов

Цената на това културно преживяване е 10 лв.

Акустична версия
На 21-ви април от 21 часа легендарната група отново се връща на сцената – в оригиналния си състав, с нови идеи, както и с хитове от първите си албуми!

“Акустична версия” е основана през 1985 г. от двама от най-талантливите изпълнители, композитори и експерти по музика в България – Антони Дончев (пианист) и Христо Йоцов (барабанист). Още от самото начало дуетът е приет добре и от публиката, и от критиката. В една немска публикация се казва: “Акустична версия представя звучене с най-високо качество и прецизност, както и структура за импровизиране, която не би могла да бъде по-добре балансирана, отколкото е.”

Групата печели първи награди на двата най-престижни конкурса за джаз в Европа – в Hoeilaart, Белгия през 1985 г. и Леверкузен, Германия през 1986 г., където Антони и Христо са удостоени с награда за най-добри джаз артисти в Европа за годината.

Едно нещо е сигурно, не е възможно да се даде точно определение на стила на “Акустична версия”. В някои публикации го  определят като “камерен”, в други – като “експериментален съвременен  джаз”. Тези описания са точни само до известна степен, тъй като в композициите на формацията се включват твърде много елементи. В списанието на Европейската джаз асоциация “Джаз форум” се казва: “Дончев и Йоцов успяват да разширят езика на джаза  до области, в които никой досега не е експериментирал.”

От самото си създаване групата е еталон и стимул за поколения млади български музиканти и посланик на българската култура по света.
   

Билети на касата в Студио 5, билетен център НДК.

Сподели в: