Росен Кръстев прави първа самостоятелна изложба в София

На 22 април 2008 г. галерия “Париж” ще представи със самостоятелна изложба – живопис за първи път на софийската публика художника Росен Кръстев. Събитието умишлено съвпада и с друг важен момент –  петата годишнина на галерията.

Картините на Росен Кръстев са истории за Играещия Човек, за Homo Ludens, който може да играе, да пее и да свири – и с ябълките, и с облаците, и с перцето, и с хвърчилото, и с отронения пролетен цвят. Пространства на блянове, на неща, които се изплъзват, на игра, която винаги присъства в мечтите.

Изпълнени в стил, гравитиращ от фантазен реализъм до сюрреализъм, творбите носят дух на приказност, фантастичност, на райското състояние преди грехопадението.  Сред въображаеми пейзажи с висящи градини и архитектонични структури, вдъхновени от платната на ренесансовите майстори, жени с древни прически се реят в игра с облаците, в копнеж по неуловимото и мимолетното. Мъже с криле на Дедал, с рицарски доспехи, но с върбови кончета се вслушват в собственото си ехо , очаквайки женския шепот в пролетната нощ.
 
Спомени от невинноста на детството, коронясано с шапката от хартия, от играта, която вече не си спомняме, но която всъщност никога не сме забравяли.
Някъде там, между живота–миг и живота–вечност.

Експозицията ще продължи до 22 май 2008 г. Тя може да бъде разгледана и в уеб-сайта на галерия “Париж”.

Софийската галерия Париж е създадена на 30 април 2003 г от семейство Борис и Надя Павлови.
Тя представя младото и средно поколение български художници, които творят предимно в сферата на фигуративното и експресивно изкуство. Някои от емблематичните за галерията автори са Богомил Арсов, Кирил Митовски, Росен Рашев-Рошпака, Георги Москов, Димитър Каратонев и Роберт Баръмов.
За своите 5 години съществуване галерия "Париж" е представила на публиката 62 изложби, както и  3 благотворителни проекта.
Последната инициатива на галеристите бе създадената преди месец специализирана галерия за икони-  „ICONS-BG“.

Сподели в: