Роман на Антон Дончев достигна 100 000 броя

Излезлият на 21 септември нов роман на големия български писател Антон Дончев достигна до рекордния в последните години тираж от 100 000 броя, обяви издателят Иван Гранитски.

Романът "Кракра Пернишки" е от четири части, като първото заглавие "Земетръс" е вече на пазара. Според Антон Дончев сега цялата аудитория става съавтор на текста, "защото книгата става изкуство, когато се срещне с публиката".

Писателят изрази надеждата си, че българските читатели ще видят Кракра Пернишки така, както го е видял самия той и ще бъдат развълнувани от историята. "В България се пишат книги, но те не стигат до читателите", заяви Дончев и разви тезата си, че затова отговорност и вина имат и съвременните медии.

"Без да си оправим културните въпроси, никога няма да решим политическите и икономическите си проблеми", допълни още Антон Дончев. Според него светът първо трябва да бъде опознат и чак тогава да бъде променян.

"Сега се движим като в пещери. Без да знаем накъде вървим". Авторът на "Време разделно" цитира и Атанас Далчев, като обясни, че един от проблемите на българите е липсата на "национален егоизъм".

"Време е да си спомним, че фразата "Обичай ближния си…" има и втора част – "тъй както обичаш себе си"", допълни Антон Дончев с призива "да започнем да се обичаме".

Сподели в: