Романът "Чистота" – портрет и дисекция на съвременното ни общество

Романът на Джонатан Франзен "Чистота” е проникновено изследване на човешките връзки и непостижимия стремеж за чистота в отношенията помежду ни и с околния свят.

С „Чистота“ (издателство "Колибри", превод: Владимир Молев) съвременният американски класик намига иронично към собствената си амбиция да създаде голям социален роман в традицията на Дикенс и Достоевски. След завършването на колежа, вместо най-сетне да поеме пътя си в "истинския живот”, Пип Тайлър се озовава в безпътица – обременена от огромен студентски заем, който няма как да върне, от тайната си любов към женения Стивън и най-вече от психически неуравновесената си майка, която категорично отказва да разкрие кой е баща й, Пип се възползва от случайно изскочилата възможност да обърне гръб на всичко и да замине за Южна Америка.

Авторът не се колебае да намеси в разказа социалните мрежи, разследващите сайтове и хакерските атаки като среда, която упражнява неимоверно влияние над ежедневието ни и определя модела на днешната цивилизация. Франзен обрисува мащабните обществени движения и процеси интелигентно и увлекателно и поставя под увеличителното стъкло на микроскопа човешката душа, бленуваща за вътрешен покой, всеобща справедливост и „чистота”.

За автора:

Джонатан Франзен е роден през 1959 г. в Чикаго, Илинойс, израства в предградията на Мисури. Единодушно обявен от критиката за „първия велик американски роман на XXI век“, „Поправките“ (2001) печели Националната награда за белетристика на САЩ и се нарежда сред финалистите за „Пулицър“, а авторът му светкавично се сдобива със сравнения с творци като Томас Пинчън, Филип Рот и Дейвид Фостър Уолъс. С появата на романа „Свобода“ (2010) името Джонатан Франзен се превръща в сeнзация. Списание „Тайм“ го удостои с титлата велик американски писател, а Опра Уинфри го включи в своя книжен клуб. „Чистота” е универсална, безмилостно прецизна дисекция на съвременното семейство и общество – портрет, в който всеки може да разпознае черти от собствената си физиономия.

Откъс от книгата

Сподели в: