Романът „Роксолана” на Павло Загребелни

Поредица „Известните жени в историята” обръща взор от Запада към Изтока с романът „Роксолана
Романизираната биография за Роксолана е основа и за една от най-скъпите и мащабни турски продукции, правени някога – сериалът "Великолепният век".

"Веднъж, когато се разхождаше между черкезките и грузинките, девойките, чиято красота в Стамбул се смяташе за класическа, султанът изведнъж се спря пред едно мило и нежно лице. Той сведе поглед към дигнатото срещу него лице, лице без видима красота, но с изкусителна усмивка, зелените очи, засенчени от дълги ресници, го гледаха не само закачливо, но и дръзко. И той, който беше виждал толкова погледи, изпълнени със страст, мъка и унижение, неочаквано се поддаде на тези смеещи се очи на момичето, което в харема бяха нарекли Хурем. Кърпичката, лека като паяжина, остана на нежното рамо на онази, която целият свят скоро щеше да нарече Роксолана." Годината е 1520-а, момичето е петнадесетгодишната дъщеря на украински свещеник Анастасия Лисовска, а султанът – Сюлейман Великолепни. Така започва според неговия официален биограф шеметният път на малката украинка, отвлечена и продадена на пазарите за роби като наложница за султана, към сърцето на най-мощния владетел на Османската империя и към неограничената власт над неговата воля и десница.

Този роман разказва за удивителната съдба на една жена, чието име е влязло в историята и вече четири века не престава да буди интерес. Украинската девойка Анастасия Лисовска, отвлечена от татарска орда от родината си през ХVІ век и продадена на робския търг в Истанбул, благодарение на блестящия си ум, на необикновената сила на волята и привлекателната си външност само след година става от безправна робиня-одалиска любима жена, баш кадъна на султан Сюлейман Великолепни – най-могъщия владетел в Османската империя.

Овладяла върховете на тогавашната източна и европейска култура, наречена от венецианските посланицибоили Роксолана, както са наричани по латински всички руски хора, тази забележителна жена играе значителна роля в политическия живот на своето време като смайва почти четиридесет години безграничната Османска империя и цяла Европа и под това име остава завинаги в историята. Видният украински писател Павло Загребелни, описвайки съдбата на девойката, станала могъща султанка, представя твърде широка картина на епохата на ХVІ век, съпоставяки усилията на една слаба жена с постиженията на най-големите титани на Възраждането.

Издателска къща „Емас” поднася книгата в прекрасния и вдъхновен превод на Мария Петкова, удостоен с Националната награда за превод, а на корицата е един от най-известните портрети на Роксолана – „Червенокосата султанка” от Тициан.

Сподели в: