Романът "Пираня: Звезда над вълните" на Александър Бушков

1982 г. – годината, в която умира „вечният” Леонид Брежнев, и държавното кормило на СССР е поето от офицера на КГБ Юрий Андропов. Отряд руски „морски дяволи” са изпратени със специална мисия на едно затънтено и абсолютно безлюдно място, намиращо се под недвусмислената юрисдикция на азиатска крайморска държава. Тук денем и нощем се размотават най-различни субекти – пирати, контрабандисти, бракониери (а също така и лица, които съвместяват и трите най-древни професии), нелегални емигранти, които са се устремили към по-благоденстващи и цивилизовани места, шпиони и контраразузнавачи, търсачи на съкровища, смахнати любители на природата, а също така и представители на всевъзможни „сили за съпротива” и национални фронтове. Естествено, тук непрекъснато се появяват представители на закона и реда, които преследват всички изброени по-горе категории пътешественици, освен смахнатите любители на природата. Уж тези места са необитаеми, но се оказва, че са едва ли не същинска оживена магистрала.
Капсула с шпионски снимки от руски космически спътник не се приземява в Русия там, където е планирано, и според сведения от разузнаването е попаднала в ръцете на кралицата на пиратите в Южните морета мадам Фанг. Тя е бивша танцьорка от евтина кръчма в Хонконг, наследила е престъпният бизнес на мъжа си и го е издигнала на нови висоти. Разполага със сериозна флотилия от около сто и петдесет бързоходни плавателни съдове, с оборотен капитал от стотици милиони долари, с мрежа от тайни скривалища и с многобройна агентура в десетки пристанища. Вдовицата е старателно издирвана и преследвана от секретните служби на всички заинтересовани държави – от японците, от холандците, от португалците и американците. Но без успех, защото тя умело е извадила срещу държавните служби своите козове – жестоки наказания за предателство и излишно дрънкане, а също така всевъзможни технически нововъведения и толкова много пари, с колкото не всяка специална служба може да се похвали, че разполага. Никой от шпионските централи не я е виждал и не притежава нейни снимки…
Спецотрядът на Мазур трябва да се добере до мадам Фанг и да вземе капсулата, към която имат апетит и други шпионски централи.
За целта на Мазур е възложено да се внедри сред местните авантюристи. При стълкновение с местни пирати той и хората му попадат на дирите на капсулата. Но при огромна морска буря Мазур е запратен от вълните зад борда. Спасява се по чудо и благодарение на помощта на местни туземци, старейшината на които иска да го направи мъж на дъщеря си. Всичко тече по неговия план, когато се появява контрабандистът Хаваеца, авер на старейшината. Съмнявайки се в него, старейшината праща с него зет си, за да види дали не го мами с печалбата на контрабандните стоки. Корабчето поема по море, но близо до един екзотичен остров случайно засича тайното леговище на пиратската кралица мадам Фант. Хората й очистват Хаваеца, но Мазур успява да се спаси.
Представяйки се за исландски авантюрист, в града Мазур е нает от красавицата Мей Лан да търсят изчезнало съкровище в морето. Оказва се, че това съкровище е тъкмо капсулата, издирвана не само от руското разузнаване, но и от американското, защото в нея е фотографирана информация за техни секретни обекти.
Мазур става опасно близък на Мей Лан, която не е просто авантюристката, за която се представя. Около тях трещят куршуми, падат трупове, изчезват хора… И всичко това е заради капсулата, заради която не само загиват хора, но и тежко се завъртат огромните сложни механизми на разузнавания и армии, във възможно най-високите кабинети от двете страни на океана се издават неподлежащи на обсъждане заповеди, над морето се носят изтребители, атомни подводници променят курса си, а военни кораби са готови да се сблъскат истински в неутрални води и да оставят всичко останало на дипломацията…

За автора:

Александър Бушков е “кралят на руския екшънтрилър”, продаващ милиони екземпляри от книгите си и успял трайно да влезе в бестселъровите листи на Русия. Романите му са заредени с убийствено напрежение, непредсказуеми сюжетни обрати и жесток реализъм. Самият писател казва, че се е учил от българския майстор на жанра Богомил Райнов.
Големият коз на Бушков е реализмът. Романите му те карат да галопираш по страниците, но не са първосигнални екшъни. Изпълнени са с дълбочина и подтекст – за оцеляването в екстремни ситуации, за запазването на човешкото у човека, когато е поставен при обстоятелства, които го карат да прекрачи всички граници, за да оцелее. Атмосферата, ситуациите и героите в книгите му са толкова правдиви, че те карат да заживееш в света на героите, да страдаш и да се бориш с тях.
Според Бушков впечатляващите му с оригиналността си сюжети буквално изскачат от главата му. Първоначално той ги записва във вид на план върху лист хартия, а след това в процеса на писане този скелет обраства с детайли и допълнителни сюжетни линии. Понякога неочаквано след излизането на романа, се оказва, че измислената от него история се е случила с някого в реалния живот. Макар че за създаването на някои от неговите книги са използвани реални истории.
Получава писма от различни кътчета на света. “Най-учудващото е, че досега нито един човек не ме е молил за пари. Хората описват живота си, случки от него. Всеки сякаш се надява, че неговата история може да залегне в някой мой роман. Една моя почитателка ме кани на гости в Калифорния: “Ела ми на гости, ще ти разкажа как ме бяха погнали из Русия, а после и в Америка” – разказва писателят.
Преди две години най-сетне любимият на милиони читатели герой Кирил Мазур оживя на екрана в заснетия по мотиви от романа “Лов на пираня” филм. В главната роля е популярният руски актьор Владимир Машков (“Олигарх”). Както неотдавна видяха и българските зрители, това е най-неуспешната екранизация на роман. Изпълненият с дълбочина роман е превърнат в евтин видеоекшън, в който дори от сюжета на книгата са взети едва 10 процента. Ако в Русия раздаваха “Златни малинки”, филмът определено щеше да се окичи с няколко от тях. За сметка на екранизацията, силният саундтрак към нея роди няколко хита.
Най-големият екранен успех на творби на Бушков обаче е тв сериалът „Платина”, чийто втори сезон в края на миналата година имаше рекорден рейтинг. Скоро на български ще се появят и романите от поредицата „Платина” (засега 4 на брой).

ИК Персей

Корична цена: 14,99 лева

Сподели в: