Романът "Невидимият мост“ на Джули Оринджър

В началото на месец май издателство „Ентусиаст“ публикува един от най-забележителните дебюти в световен мащаб – книгата „Невидимият мост“ от Джули Оринджър. „Невидимият мост“ е първият роман на талантливата писателка, след сборника с разкази „Как се диша под вода“, отличен с редица литературни награди. Още при появата си романът впечатлява силно критиците, а авторитетното списание Bookmarks Magazine отбелязва, че той е обречен да се превърне в съвременна световна класика. „Невидимият мост“ е в списъка с най-добри книги за месец май на 2010 г. на Амазон. Романът разказва историята на една невероятна любов, подложена на много изпитания. Той е и хроника на борбата на едно семейство за оцеляване в един от най-страшните периоди от световната история и приказка за опасната сила на изкуството във време на война.

Действието в книгата се развива в Париж през 1937 г. Андраш Леви, унгарски евреин и студент по архитектура, печели стипендия и пристига от Будапеща с един куфар и две заръки от две напълно непознати за него жени: да предаде тайнствено писмо на Клер Моргенщерн на улица „Севинье“ и да отнесе със себе си сандък с багаж, предназначен за Йозеф. Първите месеци на Андраш в Париж са много вълнуващи. Младежът се сприятелява със свои състуденти, запознава се с разглезения и свикнал на охолство Йозеф, на когото предава багажа, изпратен от майка му, госпожа Хазш. Изпълнявайки втората си задача, Андраш се оплита в сложни и вълнуващи взаимоотношения с получателката на загадъчното писмото. Той научава тайна, която ще окаже влияние върху целия му живот. Безумно влюбен в Клер, той разбира, че всъщност истинското ѝ име е Клара и че тя живее под фалшива самоличност.

По същото време по-големият брат на Андраш започва да учи медицина в Модена, а по-малкият напуска училище, за да стане актьор. Но в Европа избухва Втората световна война и хвърля всеки един от братята в ужасяваща несигурност и борба срещу видими и невидими врагове. Когато положението става още по-сериозно и ограничителните мерки спрямо евреите – още по-строги, Андраш, заедно с хиляди други евреи, е принудително върнат в Унгария, където започва мъчителното си пътуване из различни трудови лагери. Въпреки трудностите, пред които съдбата поставя любовта им, той не спира да мисли за Клара и да мечтае за бъдещето си с нея. Войната достига своя върхов момент. През 1944 година хитлеристите нахлуват в Унгария и издевателствата срещу евреите стават непоносими. Когато мирът настъпва, равносметката е трагична – избити са почти всички близки на Андраш и Клара, а Унгария е под властта на комунистите и СССР. Но дали решението за емиграция ще им даде така желаната възможност да започнат нов живот?

Невидимият мост“ е вълнуваща история, едновременно романтична, трагична и завладяваща. Основна тема в романа е любовта – нежна, красива, изстрадана, поставена пред много изпитания. Изключително впечатляващ е усетът за детайл на авторката, която успява майсторски автентично да пресъздаде архитектурата на Париж, политическата обстановка в Европа в навечерието и по времето на Втората световна война, гонението и изтребването на евреите преди и след нахлуването на хитлеристите в страната. „Онова, което започва като излязъл от кутийка за бижута романс, скоро се превръща в сърцераздирателна сага за войната. Оринджър, проучвайки в детайли както историята на Унгария, така и тази на своето семейство, ни показва какво е да носиш проклятието на собствената си кръв и колко е капризна природата на оцеляването“ – пише за романа сп. „Вог“.

Отзиви за романа

„Вълнуващ, нежен и ужасяващ. Едно възхитително напомняне за това как книгите могат да променят живота ни. Това е романът на годината.“ – Андрю Гриър, автор на „Историята на един брак“

„Да се съживи един изцяло загубен свят – неговите гледки, аромати, сърдечни болки, възторзи и ужаси – сред страниците на един роман е постижение. Да дариш този свят и всеки, който го обитава, с душа, както прави Джули Оринджър в „Невидимият мост“, изисква нещо повече – гениалност, например.“ – Майкъл Шейбон, автор на „Мъжество за аматьори“

„Интригуващо наслоена… Орингър използва умишлено старомоден реализъм, за да разкрие индивидуалните съдби, погълнати от смъртоносното течение на историята… Със затрогващото разкриване на пропастта между онова, което е загубено и онова, което би могло да бъде, този невероятен дебютен роман сам по себе си е невидим мост в непресъхващия поток на посветената на Холокоста литература.“ – Дона Рифкинд, The Washington Post Book World 

За Джули Оринджър:

Джули Оринджър е автор на сборника с разкази „Как се диша под вода“ (2003 г.). Нейни разкази са публикувани в „Йеил Ривю“, където два пъти са били награждавани с Наградата на редакторите за най-добър разказ на годината и в „Парис Ривю“, където са получили отличие за Откритие на годината през 1998 г.

„Как се диша под вода“ е обявена за книга на годината от „Сан Франциско Кроникъл“ и „Лос Анджелис Таймс“, както и за Най-забележителна книга на „Ню Йорк Таймс“. Преведена е на испански, френски, немски, холандски, португалски, японски, корейски, норвежки и италиански. „Невидимият мост“ е втората ѝ книга.

Живее в Бруклин със съпруга си, писателят Раян Харти, и работи върху нов роман.

Сподели в: