Романът "Мълчанието на пирамидите" на Сергей Алексеев

Информацията какво ще се случи в бъдеще е най-ценната стока. Тази тема е предмет на „Мълчанието на пирамидите”, най-новата книга на култовия руски автор Сергей Алексеев, който си спечели много почитатели и в България с поредицата си „Съкровищата на Валкирия”. Едва ли има друг автор с такова въздействие върху читателите. Мнозина отбелязват, че книгите му са променили представите им за живота, историята и религията. Други пък стигат още по-далеч – че са променили самите тях, научили са ги да се замислят върху решенията, постъпките и действията, които предприемат в живота си, и да търсят дълбокия, скрития смисъл на нещата.

Книгите на Сергей Алексеев разкриват древните знания, съхранили се в затворените кръгове на изолирали се от съвременния свят общества в далечния Сибир. В това познание, предавано от дълбока древност, са запазени мъдростта и опитът на прадедите, които са живели близо и в хармония с природата. Често те са се справяли с болестите много по-успешно от съвременната медицина.

Силата на Сергей Алексеев е в това, че той е израснал тъкмо в такава среда. Както самият споделя в едно интервю, той неведнъж е имал контакт с посветените в тези древни знания. Когато бил петгодишен, се разболял тежко и фактически умирал. Местната фелдшерка го прегледала и предложила направо да напише смъртен акт, за да не се разкарва втори път. Тогава в дома им се появил някакъв странник – чужд, непознат старец – и казал на баба му и майка му: „Ако искате да оздравее, търсете червения бик, но без нито едно петно”. Те обиколили съседните села, но така и не го намерили. Тогава старецът излязъл и на следващото утро се върнал с такъв бик. Одрали кожата му и веднага загърнали малкия в нея. На сутринта се събудил здрав. Старецът си тръгнал същия ден, а дядото на момчето го нарекъл „гой”, посветен.

Но цялата тази информация, която притежава Сергей Алексеев, и задълбочените му проучвания благодарение на познанията му в областта на историята, филологията, езотериката и геологията, не биха достигнали до толкова много читатели, ако той беше просто един редови писател. Но сибирякът притежава самороден талант, както отбелязват руските критици. В творческия му почерк има нещо от мащабността и дълбочината на големите му предшественици – великите руски класици и ярките пера на съветска Русия. Неслучайно Алексеев печели най-престижното отличие за художествена проза – наградата на името на Михаил Шолохов. В годините непосредствено преди перестройката младият писател успява да пробие статуквото и да бъде забелязан. Дори го смятат за елитарен автор. Но това, че създаденото от него тогава продължава да се преиздава и сега, говори само по себе си.

Големият му пробив – пазарен и идеен, е със серията „Съкровищата на Валкирия”, романите от която и досега се нареждат в листите за бестселъри. Сред най-успешните книги на Сергей Алексеев са „Утоли моята печал” (заглавието е взето от наименованието на една от най-интригуващите интерпретации на образа на св. Богородица в каноничната иконопис), „Когато боговете спят”, „Вълча хватка”, историческите „Аз Бога ведаю” и дилогията „Арвари” („Родината на боговете” и „Магическият кристал”), както и „Мълчанието на пирамидите”, която е сред най-новите произведения на писателя.

Независимо дали се насочва към историята или съвременността, Алексеев винаги остава верен на себе си – да разкрива дълбоки и вечни истини, скътвайки ги в интригуващи сюжети, разказани увлекателно. И независимо дали читателят ще приеме всичко за истина или пък просто ще чете за развлечение, посланията в книгите ще стигнат до него, оставяйки трайна следа в съзнанието му.

А най-любопитното е, когато сам в живота се натъкнеш на същите тайни, които в книгите на Сергей Алексеев си сметнал просто за художествена измислица. Случи ми се и на редактора на „Мълчанието на пирамидите“, който чу същите истории за подземни светове и тунели – но не в Русия, а в Гърция, на древния и изпълнен с много мистика и тайни полуостров на кентаврите Пилио, където, подобно на ентусиаста Хайнрих Шлиман, своите археологически проучвания (и открития!) прави едно семейство с българска жилка. Между другото, и те са почитатели на Сергей Алексеев и с нетърпение очакват да прочетат „Мълчанието на пирамидите“.

"Във висшите етажи на руската служба за сигурност са получени предсказания от тайнствен мъж какво ще се случи в страната през следващата година. Когато прогнозите му се сбъдват (икономическа криза, промяна в цените на нефта и газа, самолетни катастрофи, военни конфликти, терористични актове), той обещава да предскаже още за дванадесет години напред. Но има специални условия…
В далечния сибирски град Забавинск спецслужбите прихващат информация за мистериозния пророк. Негови хора установяват контакти с бижутери, като ги карат да вадят зародишните песъчинки на скъпи перли.
Шефът на службата за сигурност изпраща в Забавинск Сергей Самохин, агент от спецотдела, занимаващ се с разследване на необичайни и загадъчни явления. Задачата му е да установи кой е мистериозният пророк, къде се намира и какви сили стоят зад него. Подозренията са, че това е същият пророк, лежал в ГУЛАГ и правил прогнози за Сталин. Но някой грижливо е почистил всякакви следи за него в архивите…"

С. Алексеев е самороден талант, чиито романи са заредени с мощна енергия… Никой преди него не е успявал така въздействащо да разкрие древните тайни и познание с художествени средства.”
В. Курицин

ИК Персей

Корична цена: 14,99 лв.

Сподели в: