Романът "Колибата" на Уилям Пол Йънг

„Колибата” на Уилям П. Йънг предизвиква истински фурор на книжния пазар, опровергавайки всички предварителни очаквания на литературни агенти и книгоиздатели. „Колибата“ е преведена на повече от 40 езика и е продадена в над 10-милионен тираж. Книгата и до днес се радва на нестихващ интерес, запазвайки мястото си в бестселъровите класации на редица държави: Америка, Канада, Великобритания, Германия, Русия, Хърватска, Черна гора, Сърбия и др.

Макензи Алън Филипс е баща на пет деца, щастливо женен и с добър бизнес, който осигурява спокойно съществуване за семейството му. Целият му живот обаче се преобръща, след като отива на къмпинг с децата си до едно планинско езеро. Две от тях едва не се удавят, докато се опитват да плават с кану, и само намесата на Мак предотвратява нещастието. Когато обаче се връща на брега, бащата с ужас открива, че най-малкото му дете – 6-годишната Миси, е изчезнала. Полицията установява, че момиченцето е било отвлечено и вероятно брутално убито от сериен похитител на малки момиченца. Единствената следа, която убиецът е оставил след себе си, е разкъсаната окървавена рокличка на Миси, която полицията открива в изоставена колиба в планината. Полицията изгубва следите на убиеца и покрусеното семейство дори няма възможност да погребе детето си. Животът на Мак потъва в това, което той нарича Безутешната тъга.
Четири години по-късно Макензи получава странна бележка, която, по всичко изглежда, е от… Бог. Той го кани да се срещнат в същата колиба, където е открита рокличката на Миси. Мак, който като дете е бил малтретиран от собствения си баща – уважаван член на църковната общност, не е особено религиозен, а след сполетялата го трагедия има лични сметки за уреждане с Бог, така че приема предизвикателството.
Да отиде до колибата е истинско изпитание за Мак, защото вероятно именно на това място е било убито момиченцето му. Там обаче го чака изненада: Бог под формата на Светата Троица. Бог Отец се е въплътил в образа на дебела негърка (за да избегне неприятните асоциации, които образът на бащата би събудил у Мак), Исус Христос е млад мъж с еврейски черти, а Светият Дух е в образа на млада азиатка – Сараю. Макензи има възможност да зададе въпросите, които измъчват не само него, а и цялото човечество: Къде е Бог в един свят, изпълнен с толкова болка? Защо Бог допуска да има такива трагедии по света и животът да е изпълнен със страдание? Къде е справедливостта в един такъв свят?
Макензи говори с Бог за живота и смъртта, за Божествения промисъл и свободната воля, за осъждането и прошката, за същността на вярата и личната отговорност за съдбата ни. Ходи по водата с Исус, копае в градината на душата си със Сараю, среща се със София – персонификация на Божествената мъдрост, вижда Миси, сияеща и щастлива във вечния си дом, и душата на баща си, на когото намира сили да прости. Накрая отива с Бог в планината и Той му показва къде е скрито тялото на Миси.
Когато напуска колибата, Мак е толкова преизпълнен с впечатления, че едва оцелява след автомобилна катастрофа. След като идва на себе си, разбира, че всъщност не е прекарал уикенда в колибата, а е пострадал в деня на пристигането си, а пък останалите два дни е бил в кома. Спомените му обаче са толкова живи, че срещата с Бог му се струва много по-реална от „истинския” живот.

Авторът се опитва да представи по един достъпен начин основните постулати на християнската вяра. Вплетени в един трилъров сюжет, метафизичните въпроси за смисъла на битието, ролята на Бог в човешките дела и свободната воля, звучат много по-смислено и разбираемо.

За автора 

Уилям Пол Йънг е роден в Канада, но заедно с тримата си по-малки братя и сестра е отгледан от своите родители мисионери сред първобитно племе в някогашната Холандска Нова Гвинея (днешната индонезийска провинция Ириан Джая). По-късно семейството се завръща в Канада, където баща му е пастор в множество църкви. Преди да постъпи в Канадския библейски колеж, Пол посещава повече от десет различни училища. Завършва курс по богословие в Уорнър Пасифик Колидж в град Портланд, щата Орегон. Докато живее в Орегон, Пол се запознава с Ким и сключва брак с нея. Заедно се радват на Божията благодат, имат шест деца, две снахи, а вече и двама внуци. Животът му е изпълнен с множество изпитания: сексуално насилие, извънбрачна връзка, банкрут и загуба на цялото имущество, смърт на близки хора. Но както обича да казва Уилям Йънг: Фактите могат само да покажат какъв е бил животът на човека, но често пъти скриват какъв е той в действителност.

Фактите от живота ми – те не представляват дори малка част от истинската история. Пътуването беше и невероятно, и непоносимо, беше отчаян стремеж към духовност и пълноценност. Тези факти не могат да разкажат за болезнените опити за приспособяване към различни култури, разтърсващите загуби, които бяха изключително трудни за превъзмогване, скитанията покрай релсите нощем посред зима и виковете сред виелицата; за живота в оковите на срам, толкова дълбок и натрапчив, че бе заплаха за здравия ми разум; за мечтите, които не просто бяха разрушени, а напълно заличени от провала ми като личност; за надеждата, която бе толкова крехка, че само спусъкът на револвера предлагаше изход. Малобройните факти от биографията ми не говорят и за силата на любовта и прошката, за трънливия път на помирението, за изненадващата благодат и близостта между хората, за преобразяващото изцеление и неочакваното разцъфване на радостта.
Уилям П. Йънг

Отзиви за книгата:

Тази книга ще промени представата ви за Бог завинаги.
Кейти Джифърд, водеща в телевизия Ен Би Си

„Колибата” е единствена по рода си покана за опознаване сърцето на Бог. С всяка страница сложните догми, които изопачават връзката с Бог и я превръщат в религия, все повече губеха силата си и за първи път в живота си постигнах разбиране за триединството на Бог Отец, Исус Христос и Светия Дух.
Патрик М. Роди, носител на награда "Еми"

Честно казано, очаквах романът да се окаже просто поредната книга еднодневка. Повярвайте ми, не е така! Когато много хора полудеят по нещо, обикновено не се влияя и изчаквам модата да отмине. Що се отнася до "Колибата", не само се присъединих към множеството нейни почитатели, а приканвам всичките си приятели да направят същото. Не помня кога за последен път книга е оказала такова благотворно въздействие върху живота ми.
Дрю Маршъл, радиоводещ

Изключително четиво, което ви разкрива сърцето на Бог сред най-мъчителното човешко страдание. Тази удивителна история ще ви накара да се замислите за същността и замисъла на Бог и да достигнете по-дълбоки прозрения, отколкото някога сте си представяли.
Дейвид Грегъри, автор на "Вечеря с непознат"

Докато четях „Колибата”, осъзнах, че въпросите, разработени в този увлекателен роман, са въпроси, които винаги съм носел дълбоко в себе си. Красотата на тази книга не е в това, че предлага лесни отговори – тя приканва към общение с милостивия и любящ Бог, в когото търсим надежда и изцеление.
Джим Палмър, автор на "Божествени създания"

Когато се съчетаят въображението на писател и страстта на теолог, резултатът е роман от величината на „Колибата”. Тази книга има потенциала да направи за нашето поколение това, което „Пътешественикът от този свят до Небесната страна” на Джон Бъниън е направила навремето за неговото. Толкова е добра!
Юджийн Питърсън, професор по теология

***
ИК "Хермес"

Корична цена: 14,95 лева

Сподели в: