Романът „Клубът на мъртвите“ на Шарлейн Харис

„Клубът на мъртвите“ е книгата, по която е заснет третия сезон на хитовия сериал „Истинска кръв“, наредил се сред трите най-успешни продукции на HBO.

Феновете на вампирската тема единодушно твърдят, че „Истинска кръв“ е най-доброто, правено в жанра до този момент.

Шарлейн Харис започва писателската си кариера веднага след дипломирането си в колежа „Роудс“, където получава бакалавърска степен по английски език и масова комуникация. След публикуването на два самостоятелни детективски романа Шарлейн започва серията с главна героиня Аурора Тийгардън. Първото заглавие е номинирано за наградата „Агата“ в категория „Най-добър роман за 1990 година“. След осмата книга в поредицата авторката поставя начало на по-мрачната и провокативна серия с главна героиня Лили Бард.

След двете серии романи Харис все още не е постигнала желания успех. Тогава й хрумва да комбинира елементи от научната фантастика, криминалните и романтичните четива, за да разкаже историята на жена, влюбила се във вампир. Така се ражда романът „Мъртви преди мрак“, първа книга от серията „Истинска кръв“.

Романът моментално привлича вниманието на критици и почитатели на вампирските саги. Познавачите предричат сигурен успех на серията, а „Пъблишърс Уикли“ определя Шарлейн Харис като „рядко срещан талант“. „Мъртви преди мрак“ и следващите заглавия от поредицата са преведени на осем езика и авторката печели редица престижни награди, но големият успех тепърва предстои. Шарлейн определя себе си като голяма късметлийка. Тя живее със съпруга си, трите си деца и трите си кучета в Арканзас. Член е на няколко писателски организации и активно участва в благотворителните акции на Червения кръст и Армията на спасението. Звездният час на Шарлейн Харис настъпва, когато продуцентът Алън Бол й предлага да направи сериал по „Мъртви преди мрак“. Писателката приема предложението, като напълно се доверява на Бол, когото наричат „майстор на секси и плашещи телевизионни саги“. Благодарение на великолепната игра на Ана Пакуин (в ролята на Суки) и Стивън Мойер (в ролята на вампира Бил), както и на актьорите във второстепенните роли, сериалът се превръща в тотален хит по цял свят. Феновете на вампирската тема единодушно твърдят, че „Истинска кръв“ е най-доброто, правено в жанра до този момент. Сериалът се нарежда сред трите най-успешни продукции на HBO, а Ана Пакуин печели наградата „Златен глобус“ в категорията „Най-добра актриса в телевизионна драма“. Вторият сезон на „Истинска кръв“ предизвиква истински фурор и сериалът се превръща в култов за почитателите на „немъртвите“ обитатели на мрака. Третият сезон, който е направен по „Клубът на мъртвите“, вече се излъчва в САЩ от 13 юни и бележи феноменален зрителски интерес. Много звезди от шоубизнеса, като Кейти Холмс, Линдзи Лоън и Снууп Доги Дог, признават, че са големи почитатели на „Истинска кръв“. Манията по Суки и Бил набира все по-голяма скорост. Книгите на Шарлейн Харис достигат рекордни продажби и оглавяват всички престижни класации за бестселъри. Романите с главна героиня Суки Стакхаус дори изместиха от челните места в САЩ книгите от сагата на Стефани Майър „Здрач“. Шарлейн има пълното право да се гордее и с уникалното постижение девет от книгите в серията да присъстват едновременно в класацията на „Ню Йорк Таймс“ седмици наред. Поредицата вече жъне успехи в 39 страни.

За книгата:

В живота на Суки Стакхаус започва поредица странни събития, когато Бил й съобщава, че отива в Сиатъл по нареждане на Кралицата на Луизиана във връзка с важен проект. След заминаването му главатарят на вампирите на Окръг 5 изпраща един от подчинените си да пази Суки. Сервитьорката не смята, че я грози опасност, но съвсем скоро е нападната от върколак пред бара, където работи. По-късно същата нощ Суки научава причината за инцидента. Бил е отвлечен и жестоко измъчван от Краля на Мисисипи, за да издаде информация за тайния проект. Неговите похитители издирват всеки, който може да им разкрие повече подробности около работата на Бил. Страхът за живота на любимия е изместен от болка и обида, когато Суки разбира, че той й е изневерил с бившата си приятелка. Все пак сервитьорката успява да загърби наранените си чувства и заминава за Мисисипи, за да спаси Бил и да предотврати назряващата вампирска война.

Отзиви:

„Клубът на мъртвите“ е идеална за почитателите на леките, забавни и увлекателни вампирски романи.
Буклист „Книгата е достойно продължение на предишните заглавия, които поставиха висока летва в жанра.“
Сайънс Фикшън Кроникъл „Харис знае как да построи идеалния сюжет. Южняшката колоритност, сексапилните герои и умереното присъствие на свръхестествени същества са гарнирани с много хумор и нотка кървав ужас.“
Ес Еф Екс Мегъзин

ИК Сиела

Корична цена: 11,95 лв.

Сподели в: