Романът "Калуня-каля" вече и на аудио книга

„Калуня-каля“ – недооцененият роман на Георги Божинов, който се превърна в хит, вече може да бъде слушан на аудио книга. Специално за Audioknigi.bg тестът чете актьорът Звезделин Минков. Всеки, вече запознат с романа, веднага ще се съгласи, че той незаслужено години наред е останал в сянка – това е книга, която се нарежда сред бисерите на родната ни литература.

Творбата остава напълно незабелязана по времето си, тъй като авторът Георги Божинов, български журналист, предизвиква гнева на конюнктурата с документалните си статии относно лагерите на Сталин. Той предава спомените на петима оцелели българи от съветския ГУЛАГ. Георги Божинов, наред с други, също е уволнен и, останал без препитание, започва да пише „Калуня-каля“, който завършва през 1980 г.

Случайно открит от Деян Енев, с новото си издание от 2014 г. романът връща авторът си Георги Божинов в българската литература и увеличава броя на най-добрите й образци с още един. Не се забавят и наградите – същата година романът е удостоен с наградата на Асоциация „Българска книга” „Златен лъв” в категорията „За издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес”, а на Георги Божинов е присъдена посмъртно почетната награда от името на „Хеликон“.

Сподели в: