Романът "Дишащия хълм" на Бети Файон

Това е роман за измислени срещи, разговори и сбогувания, преплетени с реални спомени и разкази. Героите са г-н А. – с “летен” псевдоним Дишащия хълм, Мари и Воайорът без име. Той разказва за видяното късно вечер от прозореца на апартамента си – двойките зад полуспуснатите щори, мъже облегнати на балконите, стари жени в рамките на прозорците, деца на двора. Черно-бялото реалити на крайните квартали. Докато за Мари животът е пъстър и непредсказуем и се случва с нея като с артистка и едновременно режисьор на сниман в момента видео-филм. Главеният й герой г-н А. е един безкрайно забавен, остроумен и чувствителен гей-мъж, с когото тя се чувства свободна да играе, измисля и споделя най-интимните си спомени и идеи. Действието във видео-разказите на Мари се развива в малкото градче в подножието на Хълма. Тя започва да губи границата между измислицата и реалността и макар че накрая тя трябва да се сбогува с него, г-н А. става все по-реален, а светът на Воайора все по-далечен и чужд.

„Бети Файон е написала прекрасен „френски“ роман – елегантен и нежен, чист и порочен, в който светът е такъв какъвто го искаме – вълшебно място.“
Мария Станкова

"Мари наблюдава един мъж, Мари разказва за един мъж, Мари описва в детайли корема, движенията, пръстите на един мъж, хълмистото му тяло. И не мъжът е важен, разбира се, а окото, което го създава. Прозирна, като приказка е тази книга, изменлива и неочаквана, но постоянна в изящното боравене с думи. Крехка и остра, плаха и директна, с оня бъбрив и заекващ език на любовта. Език, който радостно съчинява."
Георги Господинов

ИК "Сиела"

Корична цена: 10 лева

Сподели в: