Романът "Деветият камък" на Кайли Фицпатрик

Лондон, 1864 година. След загубата на родителите си Сара О’Райли се предрешава като момче, за да получи работа в редакцията на притежавания от Септимъс Хардинг вестник „Лондон Мъркюри”. Там се запознава с Лили Коречня, заможна вдовица, която списва вестникарска колонка за „изключителните жени”, и взема Сара под крилото си.
Лили е наета от лейди Синтия Хърбърт, за да й помогне в описа на великолепната й колекция скъпоценни камъни. Тя е особено поразена от няколко едри диаманта, собственост на махараджата на Бенарес, от които според думите на лейди Хърбърт предстои да се изработи специален амулет, наречен „наваратна”. Сред тях се намира и огненочервен диамант, оказващ неотразимо въздействие върху всеки, докоснал се до него.
Тогава в Лондон се случват две страховити убийства: първата жертва е митнически служител от пристанищните докове, а втората – бижутер от Хатън Гардънс. И двамата са удушени по сходен маниер. Слабоумният местен скитник Холи Джо е обвинен и в двете убийства, но нито Лили, нито Сара са убедени, че полицията е заловила престъпника. Изчезналите диаманти ги отвеждат в Индия, при страшния култ към богинята-разрушителка Кали.

За автора:

Кайли Фицпатрик е родена в Дания, но детството и преминава в Англия, Америка и Австралия. Тя е актриса, режисьор на документални филми и сценарист. „Деветят камък” е първият и роман, който получава суперлативи както от литературните критици, така и от читателите. Живее в Съмърсет заедно със съпруга и малката си дъщеря.

Кайли Фицпатрик за написването на романа:

Единственото, което знаех за „Деветият камък” в началото бе, че действието му ще се развива в Лондон по времето на кралица Виктория и Бенарес – две места, провокирали любопитството ми. Докато правех проучвания и поставях героите в рамката на действието, сюжетът плавно се оформяше. Струва ми се, че местата, избрани от мен в Лондон – редакцията на вестника, копторите в Девилс Ейкър и бреговете на Темза – са местата, където се надявах да открия героите, способни да вдъхнат живот на романа.
При първото ми пътуване до Индия, от всички населени с живот и смърт градове, които посетих, мястото, владяло най-дълго въображението ми, се оказа Бенарес, свещеният град на индусите. Осезаемо е усещането, че той е обиталище на цял пантеон езически богове. В Бенарес е лесно да си представиш времената, когато порутените каменни палати, разположени и досега по поречието на Ганг, са били обитавани от индийските принцове.
Героите донякъде ми подсказваха темите в романа и взаимоотношенията си. Без каквато и да е намеса от моя страна Лили Коречня от самото начало прояви интелектуален уклон. Марта Веспър ме очарова, когато започна да вижда призраци. Сара, ирландското улично хлапе, е може би единствената героиня, която ме споходи като напълно оформен характер, и в миг пое ролята на главна фигура. Тя познава съвършено лондонските квартали, в които Лили за нищо на света не би се осмелила да стъпи, декорите за мрачната страна на сюжета. Щом всеки един от героите получи сюжетното си оправдание, „Деветият камък” пое по пътя си, а аз просто записвах историите.

Отзиви за романа:

„По блестящ начин представя сложни идеи като фатализма и човешката уязвимост пред лицето на страха и желанието” (ДЕЙЛИ ТЕЛЕГРАФ)

„Тънката наблюдателност на Фицпатрик за присъщите на викторианската империя детайли заслужава похвала” (THE BIG ISSUE)

“Забавна сплав от интриги, нищета и богатство, при това с въздействащи главни герои” (ПРЕС АСОУШИЕЙШЪН)

ИК "Сиела"

Корична цена: 15 лв.

Сподели в: