Романът "Господарката на Рим" на Кейт Куин

В най-жестоката империя в историята на човечеството, една робиня се издига до сърцето на властта…

Рим през първи век след Христа: един свят на поквара, кръвопролития и тайни кроежи. Безмилостният и загадъчен император Домициан зорко следи всичко около себе си, от страх, че отвсякъде го дебнат убийци… но не очаква смъртта му да дойде от ръцете на жената, която го очарова най-много на този свят.
Страстна, музикална и умна, Теа е робиня, родена в Юдея. Купена за развлечение на злобната богата наследница Лепида Полиа, Теа става съперница на господарката си за любовта на Ариус Варварина – най-свирепият нов гладиатор на Рим. Неговата обич дарява Теа с първите щастливи мигове в живота й, но на връзката им бързо е сложен край, защото ревнивата Лепида успява да ги раздели.

Докато Лепида сее разруха в живота на новия си съпруг и семейството му, Теа се преобразява в изтънчена певица, която забавлява римските аристократи. Неволно тя си намира още един обожател в лицето на капризния и харизматичен император на Рим. Но игрите на Домициан имат и своята тъмна страна и Теа попада в ситуации, в които е принудена да се бори, за да запази както душата си, така и здравия си разум. Мнозина се опитват да унищожат императора: жаден за мъст гладиатор, виден сенатор, разочарован префект, дете на робиня, девица весталка. В крайна сметка, обаче, животът на великия и параноичен Домициан остава в ръцете на една жена: императорската любовница.

Кейт Куин е родена в Южна Калифорния. Учи в Бостънския университет, където получава бакалавърска и магистърска степен по класическо пеене. Дъщеря на историк, тя израства с разкази за Юлий Цезар и Александър Велики; написва първата си творба на седемгодишна възраст, а след като гледа филма „Спартак”, решава един ден да издаде книга с герой-гладиатор. Тази нейна мечта се превръща в реалност чрез романа й „Господарка на Рим”.

Понастоящем Кейт работи върху продължението на „Господарка на Рим”. Освен това се е отдала и на новата си страст и поддържа блог, пълен с житейски теми, дребни проблеми и любопитни факти за историческите романи. Тя и съпругът й живеят в Сан Диего, а интересите й включват операта, екшъните, готварството и бостънските „Ред Сокс”.

ИК Сиела

Корична цена: 16 лева

Сподели в: