Романът "Божият гняв" на Жозе Родригеш душ Сантуш

Мистериозен военен камион спира през нощта пред главния портал на Производствено обединение „Маяк”, Челябинска област. Четирима мъже, облечени в униформи на руската армия, изскачат и избиват служителите от охраната. Камионът, натоварен с чеченски командоси, прониква на територията на най-големия руски ядрен комплекс. Тридесет минути по-късно чеченският отряд отпътува с две кутии високообогатен уран от ядреното хранилище на комплекса.
Шифровано съобщение на Ал Кайда, засечено от ЦРУ, хвърля в тревога Вашингтон. Изкушен от красива агентка на ЦРУ, португалският историк и криптоаналитик Томаш Нороня се заема със задачата да открие какво се крие зад загадъчното послание 6AYHAS1HA8RU.
Ахмед ибн Барахак е будно египетско момче, което под ръководството на молла Саад изучава основите на исляма – миролюбива, добротворна и толерантна към иноверците религия. Всичко се променя, когато в медресето в Кайро, финансирано от „Ал Азхар”, пристига нов преподавател – Айман бин Катада.
Всички сюжетни линии се сплитат в един изумителен трилър, който се разиграва на три континента: в Двореца на дожите във Венеция, в египетските затвори „Абу Заабал” и „Мазра Тора”, в тренировъчния лагер „Халдан” на Ал Кайда в Афганистан… Шеметното преследване из улиците на Манхатън спира на няколкостотин метра от сградата на Общото събрание на ООН – и на три минути от ядрения апокалипсис…

Отзиви за „Божият гняв“

Роман, който е едновременно интересен поглед към исляма и вълнуващ трилър. Една история за времето, в което живеем.
„Метро“, Италия

Жозе душ Сантуш описва причините за зараждането на радикалния ислям и последствията от него. Това е трилър, проучен и написан с голяма точност и талант.
„Ил Месаджеро“, Италия

През година, изпълнена с книги, които имат потенциала да заемат челните позиции в класациите, Жозе Родригеш душ Сантуш безапелационно се утвърди като Краля на бестселърите благодарение на романа си „Божият гняв“.
„Еспресо“, Португалия

За автора:

Не можеш да бъдеш писател, ако се страхуваш.
Жозе Родригеш душ Сантуш

Известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик, но след гражданската война за независимостта на страната семейството му се установява в Португалия. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като радиорепортер. Той завършва журналистика и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният журналист чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Изключителните репортажи на Сантуш за военните конфликти в различни горещи точки по света му носят редица престижни международни награди.
Днес топрепортерът на Португалия отлично съвместява ангажиментите си като директор на новините на Португалската национална телевизия и сътрудник на Си Ен Ен. Освен това Жозе Родригеш душ Сантуш е и автор на бестселърови романи, покорили класациите не само в Португалия, но и в страните в Латинска Америка и Европа.
В България Жозе Родригеш е известен с трите си издадени до момента романа: „Кодекс 632“, „Божията формула“ и „Седмият печат“. Авторът е посещавал страната ни двукратно по покана на ИК „Хермес“, като посещенията му се радваха на огромен медиен и читателски интерес. При последното си гостуване през лятото на 2011 г., във връзка с представянето на „Седмият печат“, той участва като специален гост и лектор в семинара „Зеленото бъдеще на България“, свързан със зелената енергия и енергийните ресурси на планетата – тема, тясно свързана със сюжета на романа.

ИК „Хермес“

Корична цена: 14,95 лв.

Още от този автор:

Жозе Родригеш душ Сантуш "Божият гняв" – откъс

"Седмият печат" на Жозе Родригеш душ Сантуш

Сподели в: