Романите на Бевърли Клиъри радват малки и големи

Световният бестселър „Бийзъс и Рамона” най-после излезе и на българския книжен пазар. Детският роман на американската писателка Бевърли Клиъри e първото заглавие на авторката, на което родните читатели вече могат да се насладят. Издадена през 1955 г., книгата се е превърнала в символ на американската литература за деца и е продала над 30 млн. копия по целия свят.

Следващите книги на Клиъри, които излизат у нас през идния месец, са „Хенри и клубът” и „Рамона Куимби на 8 г.”. Образуваната серия представя приключенията на тинейджърката Бийзъс и сестричката й Рамона, перипетиите на съседското хлапе Хенри, белите, които пакостливата Рамона прави тъй естествено, както диша.
Самата 95-годишна Клиъри признава, че за всичките си романи е черпила вдъхновение изцяло от общуването си с децата, тъй като дълги години е работила като детска библиотекарка.

През 2010 г. „Дисни” засне едноименна екранизация по романа „Бийзъс и Рамона” с участието на Селена Гомес, Джоу Кинг, Джон Корбет и Джош Дюхамел.

Бевърли Клиъри е родена през 1916 г. и е една от най-популярните детски писателки в Америка.
Завършва английска филология в Калифорнийския университет в Бъркли през 1938 г., а година по-късно – библиотечни науки в Училището по библиотекознание към Вашингтонския университет в Сиатъл. Работата й като детска библиотекарка създава у нея трайна връзка с децата и я провокира да намира книги за хора, които не обичат да четат. Написва първата си книга „Хенри Хъгинс" като отговор на въпроса на малко момче: „Къде са книгите за деца като нас?". От тогава до сега е издала над 30 романа за деца и юноши, преведени на повече от 15 езика.
Носител е на почти 40 различни световни литературни отличия и награди, включително тази на Американската библиотечна организация, връчена й за цялостен принос към детската литература. Книгата й „Скъпи мистър Хеншоу" е наградена с медала „Джон Нюбъри", а „Рамона на 8 г." и „Рамона и баща й" са отличени от „Нюбъри онър букс".
Рожденият ден на Бевърли Клиъри – 12 април, е кръстен от почитателите й D.E.A.R. Day (Drop Everything and Read – „Остави всичко друго и чети"). На тази дата всяка година традиционно се организират програми, насърчаващи четенето и обичта към книгите.
Днес мисис Клиъри живее по крайбрежието на Калифорния.

ИК "Милениум"

Сподели в: