Рок и книга в едно – премиера на "Цветя от края на 80-те"

Антологията за 2-рото поколение български рок музиканти с премиера във Варна

Премиера на книгата „Цветя от края на 80-те” е тази вечер от 18.30, в Арт салона на Радио Варна.

 За първи път пред публика, музикалните журналисти Емил Братанов и Румен Янев ще представят тази вечер във Варна новата книга "Цветя от края на 80-те", посветена на 2-рото поколение български поп и рок музиканти от 80-те и 90-те години.

Книгата е рок антология за всички съществували по това време групи в България. Съдържа над 250 статии, интервюта, снимки, спомени за създаването на групите, както и текстовете на песните им. Голяма част от информацията за периода, включен в книгата, не може да бъде намерена никъде другаде, дори в интернет, твърдят Емо Братанов и Румен Янев.

Кои са "Цветята от края на 80-те" – това са всички онези момчета и момичета с китари, създавали уникална музика и поезия. Много от тях все още са тук, други отдавна са забравени. Ето защо книгата е посветена на всички тях – на онези мечтатели, чийто искрен и мощен стремеж към свобода роди песните, пропукали Стената и предизвестили нейното рухване през 1989 година.

В антологията има специална глава за рокът на Варна. От книгата научаваме, че между 80-те и 90-те години на миналия век, Варна е била столицата на пънка и ъндърграунда.Авторите ни връщат към групи като "Д-р Дулитъл" и нейният основател Иван Попов, "A-7", "Болид", "Д-р Джекил", "Хадес", "Симулант" и още много банди, писали историята на варненската рок музика. Много от групите днес са само спомен.

Сподели в: