Рожден ден на Конвенцията за правата на детето

На 20 ноември 2007 се навършват 18 години от подписването на Конвенцията за правата на детето.
Празникът на Конвенцията ще бъде отбелязан по време на събитие, подчинено на темата “Град-приятел на детето”, което ще се проведе на същата дата (вторник) от 18.30 ч. в зала “Фестивална”.

По този повод УНИЦЕФ България и Асоциация „Родители“ организират честването на тази знакова дата в нашата страна. Подходът, който УНИЦЕФ избра, е Рожденият ден на Конвенцията да бъде планиран и осъществен от самите деца, ставащи възрастни – от връстниците на Конвенцията.

Празникът на Конвенцията ще бъде възможност за изява на талантите на учениците в София. Събитието, подчинено на темата „Град-приятел на детето“, съчетава едновременно няколко различни дейности, отворени към всички гости. Пространството в зала „Фестивална“ ще бъде организирано като град на младежите, в който те ще творят и измислят. Така например, декорите и инсталациите са подготвени от учениците от СХУ за приложни изкуства, ученици от Националното музикално училище ще импровизират със звук, салонът за красота ще бъде обслужван от възпитаници на Професионална гимназия по фризьорство и козметика, а кафенето – от ученици от Софийската професионална гимназия по туризъм и много др.

Като част от подготовката на Празника се предвижда провеждането на  кампания в софийските училища „Писмо до себе си„, в която учениците от 12 клас ще имат възможност да обмислят и напишат съвети към себе си като родители, от настоящата си позиция на деца. Тези писма ще бъдат събрани от УНИЦЕФ и изпратени обратно до авторите им десет години по-късно.

По този начин, честването ще бъде израз и продукт на ценностите, разбиранията, талантите и начина на живот на навършващите пълнолетие младежи. Празникът също така е повод за активна рефлексия върху връзката между поколенията, ситуация, в която 18-годишните ще могат да погледнат света на възрастния и на детето и да осъществят комуникация между тях.

www.unicef.org/knowyourrights

Сподели в: