Роалд Дал измислил историята за Големия дружелюбен великан за своите собствени деца

„Ентусиаст“ публикува една от най-известните истории за деца на Разказвач №1 в света

Издателство „Ентусиаст“ прибавя още едно заглавие към поредицата с истории за деца от световноизвестния писател Роалд Дал – „ГДВ“. Изданието е с оригиналната корица и илюстрациите на любимия художник на Разказвач №1 в света – Куентин Блейк. „ГДВ“ е издадена за първи път през 1982 г. През 1985 г. получава Немската награда за юношеска литература. Едноименният филм по книгата е излъчен за първи път на Коледа през 1989 г. по ITV1. Главният герой е озвучен от актьора Дейвид Джейсън, а Софи – от Аманда Рут. През септември 2011 г. Dream Works обявяват, че са взели филмовите права за книгата. Продуценти на новата лента са Катлийн Кенеди и Франк Маршал, а сценарист е Мелиса Матисън. Историята по „ГДВ“ е поставяна и на театралната сцена.

ГДВ, или Големият дружелюбен великан е сред любимите герои на Роалд Дал. Твърди се, че писателят е измислил историята за великана заради своите собствени деца. Понякога той опирал дълга стълба под прозорците им, докато те спят, и разтварял завесите с дълъг бамбуков бастун, сякаш самият ГДВ е бил при тях и е „духнал“ сънища в спалнята им. Приятелката на ГДВ, Софи, носи името на истинско момиченце – внучката на Роалд Дал. Тя е единственият член от семейството на писателя, чието име е използвано в книгите му.

Една нощ малкото момиченце Софи, което е сираче и живее в сиропиталище, не може да заспи. Докато гледа надвесено през прозореца си, то вижда огромна тъмна фигура – великан с дълъг плащ, куфар и нещо, приличащо на тромпет. Странната сянка измъква буркан, изсипва съдържанието му в тромпета и го духва през прозореца в спалнята на спящите там деца. Похитителят, ГДВГолемият дружелюбен великан, висок двайсет и четири стъпки, с удивителни уши, забелязва, че малкото момиче става свидетел и го отвежда със себе си.

На следващата сутрин Софи се озовава в непознатата страна на великаните, в тайнствена огромна пещера с висок скалист таван, огромен камък на входа и с много рафтове, пълни с буркани. В страната на великаните живеят още деветима великани, но не добри като ГДВ, а свирепи и зловещи: Кръвопиеца, Плътояда, Костотрошача, Човекогълтача, Детедъвкача, Месорезача, Дроболапача, Девицеукротителя и Касапчето. Те са още по-високи и от ГДВ, грозни са и се хранят с хора. Много мразят Големия дружелюбен великан, защото той е единственият великан в тази чудата страна, който не се храни с хора. ГДВ се храни с пъпкавици, пие бъбалогазоза и прави фръцкопук. Говори чудновато, пише с грешки, има свръх остър слух и колекционира добри сънища в буркани, които по-късно разбърква и ги духва в спалните на спящите деца. Улови ли обаче някой кошмар, великанът се разстройва, затваря го в буркан и го пази за извънредни случаи, каквито са битките с останалите великани.

Впечатлена от жестокостта на лошите великани, които всяка вечер излизат на лов сред хората по цял свят, за да крадат за храна най-вече дечица, Софи измисля спасителен план. Ще им помогне не кой да е, а кралицата на Англия! Всичко обаче ще започне със забъркването на един кошмар. После ще се намесят военновъздушните сили и сухопътните войски. Но ще заловят ли човекоядците?

За Роалд Дал

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле като пилот.

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичния господин Фокс“, а също и за възрастни — романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Той е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са и филмирани.

Умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всички книги на Роалд Дал се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Сподели в: