Рия Найденова: Моите любими книги за лято 2015

Кои книги ни препоръчва за лято 2015 Рия Найденова – редактор в издателство "Сиела". Отдаваме се на сладки приказки, съвсем близо до книжарница "Сиела – Ректората".

Това е едно от най-силните ни лета и ни беше много трудно да направим селекцията. Но, ще изброя някои заглавия, започва Рия:

"Моята прекрасна книжарничка" от Петра Хартлиб. Това е историята за една жена, която винаги е мечтала да има книжарница. Ето че тя успява. Оказва се, обаче, че книжарницата изобщо не върви по магия и за нея е нужно да положи много труд. Книгата разказва за целия процес зад кулисите, който ние не виждаме. В крайна сметка всички трудности се оправдават, защото плюсовете са много повече – животът сред отрупаните лавици, любовта към книги, срещите с автори, присъствията на големите книжни събития я възнаграждават за големия й труд. Достатъчно е да имаш огромна любов към книгите и нестихващ ентусиазъм, за да постигнеш всичко!

"Бледият конник" от Бърнард Корнуел. Това е продължението на "Последното кралство". Книгата разказва историята на Утред Утредсон, който се бори срещу настъпващите от север племена. В първата част ("Последното кралство") виждаме как заедно с останалите войници той побеждава в тази борба. Във втората част – "Бледият конник" – той се завръща към обикновения живот, но разбира, че това не е толкова лесно. Настъпили са много промени и той отново трябва да се бори в мирно време, но с други неща.

Специално за по-младата ни публика предлагаме книгата "Как да бъдеш популярна" от Мая ван Уейгънън. Това е първата книга от поредацата "Сиела тийн". В момента писателката е на 15 години, но когато започва да пише книгата, тя е едва 13-годишна. Героинята й е в дъното на социалната стълбица в училище. Един ден решава, че това трябва да се промени. Намира един наръчник по популярност от 50-те години на XX век и започва да следва съветите му, без да ги подлага на съмнение. Те, обаче, се оказват неприложими, защото нека сме честни – килотите никога не може да са начин да бъдеш популярен в гимназията, както и носенето на вазелин вместо сенки за очи. Нещата, които тя опитва, понякога изглеждат смешни, друг път – болезнен и излагащи я. В крайна сметка тя разбира, че популярността е качество, което не се променя, защото зависи не толкова от начина, по който изглеждаш и дрехите, които носиш, а е свързана с начина, по който се държиш с другите. Ако се чувстваш добре в собствената си кожа, останалите също ще те възприемат по друг начин.

Миналата година представихме "Сезонът на костите", а сега излиза втората част на книгата, като заедно с нея пускаме "Сезонът на костите" – първа част, с нова корица. Това е фентъзи-антиутопия от рода на "Ирите на глада". Налице е тоталитарно правителство и една подтисната част от обществото. В тази прослойка са ясновидците – хората, които осъществяват връзката с отвъдното. Паралелно съществуват два свят – отвъдното и нормалният свят. Преследвани от закона, те са принудени да живеят и да се изхранват в подземния свят на Лондон. Затова се превръщат в престъпници и организират криминален синдикат. Но главната героиня, по случайно стечение на обстоятелствата, попада на една конспирация. Оказва се, че нещата са много по-страшни, отколкото изглеждат, и че една коварна стихия, дремеща от векове, в скрит и забравен град, в руини, близо до Лондон, заплашва да излезе на повърхността. Ако иска да си върне свободата, героинята трябва да разкрие какво цели тази стихия, на кого може да вярва, за да се бори за останалите като нея. Във втората част революцията постепенно се появява на хоризонта и героинята се оказва замесена в нея, без самата тя да го е искала. А мракът над нейния свят се сгъстява.

Сборникът "Разбойници" е съставен от няколко разказа в различни жанрове и от различни автори. Книгата е обединена от главните герои – разбойници. Но, това са модерни, съвременни разбойници или от фентъзи световете. В тази книга има за всекито по нещо – имате цели 800 страници за четене на плажа.

Ти можеш ли да си представиш лятна ваканция без книги?
Не, в багажа ми винаги има голямо количество хартия.

Смяташ ли, че книгите са ефикасен начин да се скрием от летните жеги?
Да, можем да се скрием под климатика или под сянка и да четем.

Може ли самото четене, като влезеш в книгите и се задълбочиш в четенето, се изолизарш от жегите?
Да, и това също.

Има ли някаква тенденция през лятото да четем специални жанрове?
Не, смятам, че човек по-често чете какво по принцип харесва. Взима на път книгата, която в момента чете, или върви по списъка за четене, който си е направил през годината.

Защо трябва да вземем книги с нас през лятната отпуска?
Това е най-добрият начин човек да се отдели от ежедневието, да си почине или просто някой друг да му разкаже история.

Лято 2015: рисуваме, пътуваме и четем

Сподели в: