Рицар тамплиер влиза в битката на живота си

Трилогията на Мел Одом Hеllgate: London е създадена по най-новата ролева компютърна игра, носеща същото име. Действието в първата книга "Изходът“ се развива 18 години преди събитията в играта.

В навечерието на Вси светии през 2020 г. Томас Крос – рицар тамплиер, заклел се да защитава Лондон с цената на живота си, влиза в битката, за която се е подготвял цял живот. Той се изправя срещу демоните, нахлули през портата, зейнала между ада и нашия свят, които заплашват Земята с невиждана разруха. Въоръжен с високотехнологична нанодин броня и магически сили, непознати на обикновените хора, Томас се хвърля в боя, който се оказва съдбовен за него.
 
През това време единственият му син – Саймън, се намира насред пустошта в Южна Африка, където е водач на туристически групи. Той също е обучаван за тамплиер, но се е отрекъл от завета на рицарите, тъй като не вярва в съществуването на демоните. При завръщането си в Кейптаун след кървав сблъсък с бракониери Саймън узнава, че над Лондон е надвиснала опасност. Всички смятат, че градът е нападнат от извънземни, но той се досеща, че истината е друга – демоните, за срещата с които е бил трениран от малък, не са мит. Те някак са успели да проникнат в света на хората. Лондон и човешката цивилизация са застрашени от бедствие, по-могъщо от природните стихии. Докато жителите на полуразрушения град дават мило и драго да избягат от разразилия се Апокалипсис, Саймън рискува живота си да се върне там и да потърси баща си.

Две тайни организации
се опълчват срещу демоничните създания, но се борят и за надмощие помежду си. Едните са тамплиерите, които обитават никому неизвестни разклонения на лондонското метро и поколения наред се подготвят да дадат отпор на подобни нашественици. Другите са кабалистите, които предпочитат да изследват, а не да унищожат ужасните творения на ада. Един от тях вербува Уорън Шимър, за да осъществи връзката с демоните. Уорън от дете притежава свръхестествени сили, които не разбира и не може да контролира. По някакъв странен начин те се увеличават с отварянето на дяволската порта. Това веднага е забелязано от демоничния лорд Мерихим, който има свои планове за Земята и смята да ги осъществи чрез Уорън.
 
Въпреки напредналите технологии и оръжия, хората губят първата битка от войната с тъмните сили. В тази война Саймън и Уорън се озовават в двата противникови лагера.

Мел Одом е създал силни образи и изпълнен с напрежение динамичен сюжет. Той показва завидни познания в областта на историята и литературата, както и на съвременната поп култура. В сътворения от него свят са органично преплетени древната магия и модерните технологии. Романът ще допадне както на геймърите и читателите, които се интересуват от Средновековието, така и на любителите на фантастиката и дарк фентъзито. "Изходът“ – първа част от трилогията Hеllgate: London, е прекрасна книга, написана от майстор разказвач.

Мел Одом е изключително продуктивен автор. Написал е над 140 книги, по-голямата част от които са научнофантастични и фентъзи романи. Той е бестселъров автор на Wizards of the Coast, работещ за света Forgotten Realms ("Забравени кралства“).
По негови произведения са реализирани популярните телевизионни сериали: "Розуел”, "Сабрина, младата вещица“, "Бъфи, убийцата на вампири“.

Под псевдонима Дон Пендълтън е написал и доста книги за екшън серията "Мак Болан“. Мел Одом е направил и редица новелизации по филми, като фантастичния трилър "Блейд“ – с участието на Уесли Снайпс, "ХХХ“ – с участието на Вин Дизел, и "Лара Крофт: Томб Райдър“ – с участието на Анджелина Джоли.

Един от най-известните му фентъзи романи е "The Rover" ("Скиталецът“ –  2001 г.), който през 2002 г. печели наградата "Алекс“ на Асоциацията на американските библиотеки, присъждана за книги, които еднакво допадат на възрастни и на юноши. Следват три продължения "Унищожаването на книгите“ (2004), "Повелителят на библиотеките” (2005) и "Търсенето на трилогията“ (2007). През 2003 година публикува романа "Началото на Апокалипсиса“ –  продължение на спечелилата огромна популярност серия "Забравените“, и той веднага влиза в класациите за бестселъри.  В пряко сътрудничество с екипа от студио "Флагшип“, създал най-новата ролева компютърна игра Hellgate: London, през 2007 година Мел Одом издава първите две книги ("Изходът“ и "Магическият ръкопис“) от едноименната трилогия. Сега работи над третата "Hеllgate: London: Заветът“.

Премиера – 16 юни 2008 г.
Издател – Ик "Хермес"
Корична цена  – 9.95 лева.

Сподели в: