Рицарят Тамплиер: Пътят към Йерусалим излиза на български

За книгата:
В лето Господне 1150-то в знатно семейство, принадлежащо към кралския род, се ражда Арн Магнусон. Като малък той едва не загубва живота си и благодарните му родители го обричат на Църквата. Арн израства сред монасите от Цистерцианския орден, където получава блестящо духовно образование, достъпно за малцина. Но едновременно с това е обучен от загадъчния брат Гилберт да си служи с меч и щит, при което показва изключителна дарба. Обвит в мистика, той оцелява при всякакви премеждия, което кара наставниците му да мислят, че не му е съдено да облече монашески одежди и че Бог му е отредил да изпълни специална мисия.
17-годишният Арн напуска манастира с необикновен, изкован специално за него меч. Неусетно той е въвлечен в кървавата борба между претендентите за кралския престол, но към много по-опасни изпитания ще го подтикне любовта му към красивата Сесилия – чувство, за което той трябва да плати скъпо…

Трилогията „Рицарят тамплиер” се състои от романите „Пътят към Йерусалим”, „Рицар на Храма” и „Кралство в края на пътя”. До края на годината на български ще излязат и другите два романа.

За автора:
Ян Гиу е най-продаваният шведски автор в света в момента. Само в Швеция тиражите на трилогията му надхвърлят 6 млн. екземпляра. Първият роман излиза през 1998 г., а последният – през 2000 г. Осем години по-късно трилогията на Ян Гиу е явление от световна величина.

Тамплиери ("рицарите на храма") е названието на един от християнските военни ордени, създадени в следствие на Първия кръстоносен поход. Орденът е възникнал около 1120 г. с цел защитаване на новото кралство Йерусалим, както и безопасността на християнските поклонници, посещаващи Светите места. Централата им е била на мястото на храма на Соломон. С течение на времето Орденът на тамплиерите се превръща не само в мощна икономическа, но и политическа структура, оказваща значително влияние над владетелите в средновековна Европа.

Според преданията уставът на ордена е бил съставен от самия свети Бернар, който е покровител на главния герой в романа „Рицарят тамплиер” от Ян Гиу. За основа на устава е послужил уставът на Ордена на цистерцианците – един от най-строгите монашески ордени. В този орден е възпитан и героят – Арн Магнусон.
От 1139 година Орденът на тамплиерите е бил пряко подчинен на папата. Занимавали са се и с банкерство. Създават си дори организация за разплащане с чекове, напомняща днешните банкноти. Но са били преди всичко воини.

Виждайки заплаха в тяхно лице и искайки богатството им, Филип IV Хубави убеждава папа Климент V да забрани ордена. Така през 1307 г. кралят арестува рицарите тамплиери и ги обвинява в содомия, ерес и престъпни дела. На 18 март 1314 Жак дьо Моле, Великият магистър на ордена, е изгорен на клада. Точно преди да умре, Моле проклел гонителите си да се явят заедно с него до края на годината пред "Божия съд". Според легендите, и двамата, папа Климент и крал Филип, умрели преди края на годината.
Оцелелите тамплиери емигрират в Шотландия и поставят началото на съвременното масонство.

Издава: ИК "Персей"
Корична цена: 15 лв.

* * *

Рицар тамплиер влиза в битката на живота си

Сподели в: