"Ритуали на съзряването" – книга втора от трилогията на Октавия Е. Бътлър

Излезе „Ритуали на съзряването“, книга втора от емблематичната трилогия на Октавия Е. Бътлър – „Ксеногенезис“ (Издателство "Колибри", превод: Владимир Полеганов, стр. 256, цена: 16 лв.).

Сещате се за онези чудновати оанкали – извънземни същества със задълбочени познания в областта на генното инженерство, които спасяват земното човечество, а след това обвързват гените си с него. „Ритуали на съзряването“ ни среща с Акин, синът на Лилит Аяпо, който прилича на човешко дете само на пръв поглед. Той е резултат от сливането на хората с въпросните другоземци, встрастени в проучването на неведоми светове. Акин не знае, че му предстои метаморфоза, която не само ще го промени до неузнаваемост, но и ще разкрие лицето на новите деца на Земята. Защото в джунглите на променената планета има бунтовници, съхранили надеждата си за нормален човешки свят, чист от оанкали.

Бътлър освобождава въображението, като смесва реалното с възможното.
„Юнайтед Прес Интернешънъл“

Октавия Бътлър е от онзи рядък вид писатели, които обръщат сериозно внимание на начина, по който човешките същества могат да работят заедно и един срещу друг, и прави това с изключителна убедителност.
сп. „Локус“

Автор
Октавия Естел Бътлър, често наричана „голямата дама на научната фантастика“, е родена в Пасадена, Калифорния на 22 юни 1947 г. В края на 60-те учи в Калифорнийския университет и посещава програма за творческо писане, водена от писателя Харлан Елисън. Първият й разказ е публикуван в антологията за научна фантастика „Клариън“ през 1971 г. Първият й роман „Patternmaster“ от поредицата „Patternist“ излиза през 1976 г. След публикацията и успеха на „Родство“ през 1979 г. Бътлър се отдава изцяло на писането. Печели наградата „Хюго“ през 1984 г. за разказа „Звуци“, а през 1985 г. новелата „Блъдчайлд“ печели освен „Хюго“, наградата „Небула“, наградата „Локус“ и наградата за най-добра научна фантастика на „Сайънс Фикшън Кроникъл“. Сред останалите книги на Октавия Бътлър се нареждат трилогията „Ксеногенезис, Притча за Сеяча“, финалист за наградата „Небула“ и сред десетте най-добри книги на „Ню Йорк Таймс“ за 1993 г. Продължението на романа – „Притча за Талантите“, печели „Небула“ през 1998 г. Октавия Бътлър умира в резултат на нелеп инцидент на 24-ти февруари 2006 г. на 58-годишна възраст.

Сподели в: