Рита на Гаетано Доницети в клуб Опера

На 28 и 30 ноември 2007 г. от 19 часа в Камерната зала на Клуб “Опера” ще се играе едноактната комична опера “Рита” на италианския композитор Гаетано Доницети.

Операта “Рита” на Гаетано Доницети е написана през 1841 година, но е поставена за първи път на 7 май 1860 година в Опера Комик – Париж, Франция. В България – през 1969 година на сцената на Софийската опера и балет, диригент Атанас Маргаритов, режисьор Николай Николов, художник Мариана Попова. В Италия операта е поставена за първи път през 1924 година.

Неколкократно са променяни заглавията на произведението – “Набитият съпруг”, “Пиратският триъгълник”, “Двама мъже и една жена”, но окончателно едноактната опера е известна като “Рита”. Доницети написва тази своя творба година след шедьоврите си “Дъщерята на полка” и “Фаворитката”. Композиторът е автор на над 70 опери, като първата си опера е написал на 18-годишна възраст (“Енрико Боргоня”) за около две седмици. Учил е музика при учителя на Росини. Неслучайно този период в историята на оперното изкуство е останал като периодът на Росини, Белини и Доницети. Счита се, според някои биографи на Доницети, че неговото признание е настъпило след смъртта на Белини – тогава той получава титлата професор. За връх в творчеството му се счита операта “Анна Болейн”, а неговата опера “Лучия ди Ламермур” му донася световна слава.“Рита” е класическа италианска комична опера, в сюжета на която е залегнала вечната тема за любовта и щастието. Трагикомични ситуации се редуват с много лирика и хумор, виртуозно пресъздадени и проследени в музикалната трактовка на гениалния композитор.

Режисьорът Стефан Донев пренася историята в наши дни, като се стреми да осъвремени представянето на колоритните образи, внасяйки много ирония и хумор в интерпретацията. Героите потъват в своята битова драма, като непрекъснато се самонаблюдават и надсмиват над собствените си човешки страсти. Естественият декор на Камерната зала е близка до сценографската визия, което подпомага непосредствения контакт на актьорите с публиката.

Диригентът Борис Спасов: “Цялото произведение е проникнато от едно leggero и зрителят губи представа дали историята се случва наистина, или актьорите просто се забавляват през цялото време. Операта “Рита” се характеризира с изключителна мелодичност, която отличава цялото творчество на Доницети. Неподправен лиризъм, наситен с виртуалитет. Същевременно композиторът подхожда към действието със задълбочен психологизъм – поначало майсторите на комедии са добри психолози. Музикалната обрисовка на персонажите е органично подчертана чрез брилянтни и виртуозни арии и ансамбли. Именно ансамблите разкриват най-ярко характеристиките на героите и комичните ситуации, в които се намират.”Либрето
: Густав Ваез

Диригент: Борис Спасов

Режисьор: Стефан Донев

Художник: ЕВГЕНИЯ РАЕВА

В ролите: Рита – Ирина Жекова, Силвана Пръвчева, Теодора Петрова

Бепе – Марк Фаулър (Австралия), Николай Павлов

Гаспаро – Атанас Младенов, Кирил Хавезов

Сподели в: