Ризи с българска бродерия се състезават в изложба-конкурс

На 14 декември, от 11 ч. в София, кв. "Лозеценец", пл. "Проф. Васил Геров" № 1 ще се открие изложбата-конкурс за риза с българска шевица". Експозицията е под наслов "Риза с ръце везана от обич дарявана". Изложбата ще продължи до 18 декември.

Конкурсът е анонимен. Любопитното е, че е с международно участие. На официалното откриване на изложбата ще бъдат обявени финалистите. Организаторите се надяват конкурса да стане традиционен, ежегоден и да завършва с ревю.

Организатори са "Работилница Седянка" и "Национален дарителски фонд 13 века България".

Още за Работилница "Седянка":
"Работилница Седянка" провежда множество дейности – срещи, демонстрации, излобжи и има клубове в София, Самоков, Варна, Елена, с. Писарево, община Горна Оряховица, Пловдив, Бургас, Русе и Пазарджик. Тази година две от участничките в групата ушиха двете ризи за актьорите, които изпълняват ролите на Левски във филма "Дякон Левски".

"Работилница „Седянка” има за цел да възроди традиционните умения на българските жени в подреждането на дома и изработването на облеклото.

До преди 60 – 70 години жените в дома са тъкали, прели, везали, плели и шили не само облеклото на цялото семейство, но и украсата на дома. Тези умения в съвременния ни живот са останали на заден план. Родените в последните 20 години, прекарват времето си пред компютъра, а за игла и конец само са чували. Има толкова красиви образци, които са само в музеите. А тъканите и конците са тленни. Скоро и в музеите те ще останат много малко.

Ние сме от малкото жени запазили тези умения, предавани от майка на дъщеря и от баба на внучка.
Не искаме уменията ни да си отидат с нас. За това целта ни е да ги предадем на колкото ес може повече жени и да така да съхраним вековните блгарски традиции." – споделят от Работилница "Седянка".

Сподели в: