Решете 150 загадки на Шерлок Холмс

Книгата "150 загадки на Шерлок Холмс" ("Книгомания") ще накара читателя да влезе в ролята на прочутия детектив. Загадките са записани от д-р Уотсън. Книгата е невероятен подарък, който можете да си направите сами или да подарите на близък човек. С твърди корици и великолепни илюстрации тя е истинско бижу.

Книгата ни пренася в атмосферата на края на XIX и началото на ХХ век, когато за разрешаването на мистерии и престъпления е можело да използвате единствено остротата на своя ум.

Най-известният литературен детектив Шерлок Холмс се появява в 4 романа и 56 разказа на Артър Конан Дойл, написани за период от 40 години. Превръща се в емблема на детективството, използвайки метода на дедукцията и че успява да разкрие почти всички поставени случаи, без дори да напуска дома си. Често му помага неговият близък приятел д-р Джон Уотсън, който е бил лекар в Афганистан. С течение на времето Уотсън започва да пише и публикува историите на детектива. Макар Холмс да е описван от създателя си като студен човек, който не изразява емоциите си и се оповава единствено на разума и логиката си, безпогрешният детектив буди симпатии у читателите със своята съобразителност, въображение, наблюдателност и находчивост. А докато разрешава загадките и разкрива престъпленията, Шерлок Холмс намира упование в любимата си лула. Така името му се превръща в нарицателно за гениално умение да разкрие и невъзможното.

Ето какво д-р Уотсън споделя в предговора:

Дълги години моят скъп приятел лелееше мечтата да усъвършенства човешките умове. Той често говореше, че иска да напише книга, която да спомогне за изграждането на онези навици, които смяташе за абсолютно необходими за изкуството на дедукцията. Подобен том би бил революционна крачка в историята на човечеството и несъмнено щеше да е посветен на наблюдателността, логическия анализ, престъпното поведение, научните и математическите знания, ясното мислене и още много други неща.

Работейки прилежно над своите бележки, насъбрах някъде към сто и петдесет от онези загадки, с които Холмс ме бе атакувал през тия години. Дадох си труда да се уверя, че съм описал ситуацията така, както съм я преживял, възпроизвеждайки всичката уместна информация. Отговорите са толкова подробни, колкото съумях да ги направя, тъй че да са от полза. На някои загадки успях да отговоря успешно и сам; при други възпроизведох обясненията на Холмс с такава точност, каквато моите бележки ми позволяваха.

Приемете предизвикателството да премерите съобразителността си, да изпитате търпението и ума си. Загадките са разделени в четири раздела – елементарни, разбираеми, коварни и дяволски, като във всеки раздел са включени любопитни въпроси и мисловни загадки. Някои от поставените задачи представляват само илюстрация и е нужно да се открие определена логика. За други ще са ви необходими лист и молив, за да си скицирате поставената ситуация или да си направите бележки. Бъдете търпеливи и не се отказвайте, ако не намерите правилното решение веднага. Забавлявайки се, ще ставате все по-прозорливи. Ако пък някое от предизвикателствата ви затрудни твърде много, надникнете за подробното обяснение в края на книгата.

Изданието е с твърда подвързия, цветно, удобен формат, с много добро оформление, материали и полиграфия, отпечатано в чужбина. Подходящо е за подарък дори и за малко изкушените от логически и езикови главоблъсканици. Усъвършенствайте острия си ум стъпка по стъпка, докато станете поне „коварни“, а защо не „дяволски“ добри.

Линк за поръчка: http://knigomania.bg/sherlok-holms-kolekcija-zagadki-d-r-dzhon-uots-n-knigomanija.html)

Сподели в: