Рециклирайте. Събирайте разделно

Участвахте ли в Световния ден на рециклирането? Как?

Тази година за първи път Световната организация за рециклиране (Bureau of International Recycling) обяви Световен ден на рециклирането – 18 март 2018.
Следващата година очакваме по-голям интерес от страна на хората, медиите, природозащитниците, блогърите и всички, които се вълнуват по темата за рециклирането. А тя става все по-актуална.

Всъщност какво знаем за ползите от рециклирането?

Природните ресурси, с които разполагаме на Земята, не са безкрайни и прогресивно намаляват, въздухът е все по-замърсен, глобалното затопляне и последствията от него са неоспорим факт. Всичко това в следствие на тоновете отпадъци – битови и промишлени, за чието разлагане са необходими стотици години.
Ето защо боклукът е по-добре да се преработва и използва повторно.

Рециклирането на отпадъците всъщност е възможност да използваме отново предметите около нас, като им дадем втори живот. Възможност, към която съзнателно да се обърнем и да спрем негативните последствия за човечеството.
Началото на рециклирането е разделното събиране на отпадъци и ето полезни инструкции от ЕКОПАК как можем да го направим.

За наша радост все по-често се виждат кошчета за разделно събиране в офисите на някои фирми или във фоайето на офис сградите.

Рециклирането у нас не е градска легенда – в София към момента Екопак България разполага с 2 линии за сепариране на отпадъци – линия за сепариране на хартия (гара Искър) и линия за сепариране на стъкло (с. Равно поле).

От Екопак ни споделиха следните интересни факти:
• над 3 тона пластмасови отпадъци навлизат в Черно Море от българските брегове ежедневно;
• около 240 найлонови торбички за еднократна употреба на година се използват в България от един човек;
• 50% oт пластмасата, която използваме, изхвърляме веднага след еднократна употреба;
• рециклирането на един тон хартия спасява 13 дървета;
• 1 рециклирана стъклена бутилка спестява електричеството, нужно на телевизора ви да работи 1.5 часа;
• хартиените отпадъци спестяват 2.5 барела нефт и 31 780 литра вода.

Тази неделя, 22 април, Екопак е партньор на събитието Книги за смет, което се провежда за шеста поредна година. Тази година ще се проведе едновременно в 5 града – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново ще се съревновават кой град ще събере най-много пластмаса и ще предаде на указаните пунктове във всеки град. Повече за събитието във Фейсбук.

Консуматорското ни общество допринася постоянно за увеличаването на отпадъците, „изяждането“ на земните ресурсите и в следствие на това до влошаването на условията за живот.

Земята е нашият дом. Нека го направим по-добро място.
Нека го запазим. Спасим.

Сподели в: