Рецепти със супер храни заместват готварските тетрадки на баба

Книгата на Бевърли Глок "500 супер храни. Единствената колекция от ястия със супер храни, която ви трябва" (издателство "Книгомания") е прекрасна сбирка от рецепти, с атрактивни апетитни илюстрации. Преводач е Христо Димитров, редактор е Наталия Петрова.

Разгръщаме страниците и разбираме, че отдавна ядем супер храни, без да подозираме – в съдържанието четем: банани, боб, бадеми, броколи, кимион, малини, домати, ечемик, овесени ядки, цвекло, орехи, чесън, череши и т.н. Супер храните не са непременно екзотични продукти, които не се намират в България или ги има само в специализираните магизини в големите градове. Те са достъпни на пазара, а от нас остава да ги приложим всекидневно в менюто ни.

"500 супер храни" може да породи и някои размисли за храната изобщо, като например: демоде ли са готварските рецепти на баба и мама, които те прилежно са записвали в тетрадки и тефтери и които получаваме от тях като скъпо семейно кулинарно наследство? Сигурно мнозина от нас изпитват носталгия, като четем рецептите за домашна торта с крем "Ванилия", кюфета с бял сос, бисвити "Маслени принцеси", рагу по шуменски (от леля Сийка), селски пръжки с лук и т.н. Днес, десетилетия по-късно, животът се е развил, а с него, науките и технологиите. Съвременните кулинари се увличат все повече по здрасловно хранене и готвене, и начин на живот. Макар че има и процес по връщане назад, към добрите стари готварски традиции, но не към всички, все пак – избягваме много мазната храна, пърженото, а захарта намаляваме поне с 1/3 от указаното количество.

С книгата лесно можем да планираме седмичното си меню: от оздравителни предястия до очистващи сокове, от ястия, подсилващи имунната система, до десерти за детоксикация и хапки за по-добър сън.

Включени са по-модерни варианти на класически рецепти, известни на майките по цял свят, като пилешки бульон срещу грип и топъл мед с лимон. Има и хранителни ястия със сурови продукти, вдъхновени от веганските традиции и най-новите открития в науката за храните – от зелено смути и тайландско къри със скумрия, до салата с киноа и нар.

Рецептите улавят ярките вкусове и аромати на свежите органични суперхрани и включват комбинации, отразяващи географското многообразие на местните и световните продукти.

Една книга, достойна да заеме челно място на лавицата с готварски издания в нашата кухня и прекрасен подарък за приятели, които обичат здравословния начин на живот, започват диета или правят първи стъпки в готварското изкуство.

Приятно готвене и добър апетит!

Сподели в: