Ретроспекция на Мара Георгиева в галерия Васка Емануилова““

 На 20 март 2008 г. от 18 ч. в галерия "Васка Емануилова" се открива изложбата Прилики/Различия ( Мара Георгиева-Васка Емануилова). Тя ще може да бъде видяна от 21 март до 11 април 2008 г.

Изложбата „Прилики / Различия (Мара Георгиева – Васка Емануилова)” е част от музейната програма на галерия „Васка Емануилова”, която представя художници и проекти, свързани с живота и творчеството на известната българска скулпторка и цели събиране на визуален, библиографски и текстови архив за бъдещи изследвания.

Мара Георгиева (1905 – 1988) е сред тесния кръг от приятели и колеги на Васка Емануилова. Тя завършва Национална художествена академия през 1930 г. в ателието на проф. Марин Василев. Заедно с Васка Емануилова участва в общите женски изложби в началото на 20-ти век и е сред основателите на Дружеството на новите, а по-късно и на независимите художници. През 1953 г. двете реализират общ скулптурен проект за централното тяло на паметника на Червената армия в София.
 
Творчеството на Мара Георгиева е представяно много рядко след смъртта й през 1988 г.. Тази година се навършват двадесет години оттогава, което дава още един повод, то да бъде показано отново. В изложбата могат да се видят преди всичко скулптурни портрети и малки пластики, както и избрани репродукции на изчезнали работи на скулпторката, които дават по-пълна представа за творчеството й.

Поставени редом до постоянната експозиция с произведения на Васка Емануилова, те подканват към въпроси за творческите взаимоотношения между двете авторки, които се основават както на споделени идеи и естетическа близост, така и на разлики в индивидуалния подход на работа.

Сподели в: