Ретроспективна изложба – Слав Даскалов

Откриването на ретроспективната изложба на Слав Даскалов беше на 5 септември 2007 г. в Националния изложбен център за съвременно изкуство “Шипка” 6 и ще продължи до 17 септември. Изложбата представя работи от цялото творчество на художника, изявявал себе си в областта на плаката, графичния дизайн, илюстрацията, карикатурата, корпоративния дизайн и др.

Слав Даскалов е роден през 1956 година в София. През 1983 г. завършва Националната художествена академия, специалност “Плакат”, при проф. Йончев и проф. Поплилов. От ученическите и студентските си години активно се занимава с карикатура, илюстрация и плакат и участва в множество изложби в България и по света:

Биенале на плаката в Лахти (1985 г.)

Биенале на графичния дизайн и плаката в Брюн (1985 г.)

Световно изложение в Япония –Jagda (1987 г.)

Световно биенале на плаката в Мексико (1990 г.) и др.

Негови карикатури са публикувани в издания в Габрово, Сараево, Берлин, Монреал (Канада), Маростика (Италия), Турция.

Твори плакати за български и чуждестранни филми, а също и плакати за театрални постановки. Активно работи с Театъра на българската армия.

Сътрудничи си с “Балкантон”, Българската филателия, рекламни агенции, списания ( “Ехо” – списанието за българите в чужбина, “Модена” ), както и с български издателства.

Голяма част от творчеството му е посветено на оформлението на книгата – оставя голям брой корици и илюстрации през дългогодишната си работа като художник за издателство “Техника”, “Народна просвета”, “Военно издателство”.

За Българските пощи разработва марки, пликове и печати на различна тематика:

Серия марки – “Българското винарство” – 4 марки блок;

Марки, пликове и печати на теми: Преговори за присъединяването на България към Европейския съюз, Съвета на Европа, Българска екзархия и др.

През 1996 г. прави самостоятелна изложба живопис, вдъхновен от едно от любимите места в своя живот – родопското село Ковачевица.

В своята кариера е получавал награди за плакат, илюстрации и графичен дизайн. Едни от последните награди, които печели, са за проект на нов държавен орден и Наградата “Бронзов лъв” – най-високото отличие на българските книгоиздатели за книгата “Българските ордени и медали”, Военно издателство (2003 г.).

Сподели в: