Ретроспективна изложба графика на Кольо Карамфилов

На 27 май, от 18.30 ч., в столичната галерия "Нюанс" ще бъде открита ретроспективна изложба на художника Кольо Карамфилов. Експозицията, наречена ,,Графика“ представя различни графични опуси, създадени в периода от 2009 до 2014 година, които създават една картина на израстването му като един от най-добрите български автори. Експозицията ще бъде изложена до 8 юни.

Сбирката от стойностни графики със сигурност ще предизвика и задоволи любопитството и на най-ревностните и взискателни почитатели на графиката. Те отразяват творческите търсения на художника през последните няколко години и разчупването на границите и новите форми в българското съвременно изкуство.

Кольо К. е провокативен и нестандартен не само в художественият си изказ, но и в техниките, с които работи. В изложбата ще видите тринадесет оригинални офорта по „Сонети“ на Шекспир, девет илюстрации по стихосбирката на Елин Рахнев „Канела“, дванадесет офорта по небеизвесната творба на Омар Хаям – „Рубаят“. Развивайки идеята за взаимност между текст и изображение, авторът създава самостоятелен живот на илюстрациите, в които въображението се разхожда на воля и допълва
преживяването на читателя-зрител и го превръща в съавтор.

Интерес представляват и останалите произведения – графики от цикъла "Класика". Те безспорно са една от най-емоционалните и любопитни посоки в творческите търсения на Кольо Карамфилов, защото представляват своеобразно отражение на личната му ирония към несправедливостите и духовния упадък в съвременното ни общество. Образите и посланията, които носят, придадени чрез символи и знаци, изчистени линии и максимално свиване на цвета оставят много пространство за фантазии и размисъл у
зрителя относно човека и устойчивостта на неговите духовни ценности.

"Небето е по-голямо от живота и земята е по-голяма от смъртта. Те са две диаметрални неща, едното ни прибира, а другото ни отглежда, ние зависим от небето, но се прибираме в земята. “ Това са думи на Кольо Карамфилов, запечатани във филма "Хеликоптер" на режисьора Крум Филипов.

Художникът изненадващо ни напусна на 11 януари 2014, малко след 50-годишния си юбилей. А настоящата изложба е повод да напомним и да се поклоним пред изкуството на един голям творец!

Откриването на изложбата, станала реалност с любезното съдействие на галерия U.P.A.R.K. Пловдив ще бъде съпътствано с прожекция на kъсометражния филм на Кольо К. „Казабланка“.

Сподели в: