Реставрират стенописите от Затрупаната църква край Русе

Проект за 19 000 лева на Регионалния исторически музейРусе бе подкрепен от Министерството на културата от сесия за подкрепа на консервационни дейности. Проектът се фокусира върху съхраняване на част от световното наследство от манастира "Свети Архангел Михаил" край село Иваново и предвижда реставрация – пренасяне върху нова носеща основа на стенописни фрагменти от Затрупаната църква в местността „Писмата“. Собственият принос на музея по проекта е в размер на 3000 лева.

При разчистване и оглед на „Затрупаната църква“ преди повече от четиридесет години става ясно, че по срутените каменни блокове има стенописи. Тогава консерваторите Дживджанови извършват изрязване на каменната основа – така рисунките и основата, върху която са положени и част от скалата са пренесени и съхранени във фондохранилищата на музея. Още тогава малка част от стенописите са били прехвърлени върху нова изкуствена основа и конструктивно закрепени в рамки, което позволява тяхното експониране и включването им в различни пътуващи изложби.

С настоящия проект на бял свят ще се покажат невиждани до момента части от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. С работата по консервацията и реставрацията на живописта от скалните църкви ще се заеме д-р Миглена Прашкова, преподавател във Великотърновския университет. Поради голямата отговорност и високата стойност на културното наследство по предложение на Русенския музей Министерството на културата назначи комисия от специалисти, начело с професор Григор Григоров от Националната художествена академия, която да обсъди и приеме методологията за работа на консерватора. Целта е да се получат безкомпромисно добри резултати и да се предпазят стенописите от увреждане.  В края на проекта, вероятно в началото на 2015 г., комисията ще се събере отново, за да приеме работата на д-р Прашкова.

След пренасянето на стенописите върху нови основи, те ще бъдат изложени в Историческия музей, а в бъдеще ще могат и да бъдат включвани в мобилни изложби. Консервацията и реставрацията на стенописите от Затрупаната църква съвпада с отварянето за посетители на новите исторически експозиции на музея по проекта на Община Русе за Градски музеен комплекс като туристическа атракция.

Снимки: фаргменти от „Затрупаната църква“

Прочетете още:
Златна обеца, сребърен медальон и бронзов боздуган са сред най-атрактивните находки от Аква Калиде

Археолози откриха 107 древни находки в селищна могила до с. Бъзовец

Кой ще спаси манастира "Св. св. апостоли Петър и Павел" край Пасарел

Сподели в: